SHOWS/MATERIALE 2017
Her kan du finde indlægsholdernes præsentationer og materiale fra Økologi-Kongres 2017. Materialerne ligger som pdf. (Se materiale fra tidligere kongresser her)
A1: Fra skrald til gødning
- MARGRETHE ASKEGAARD, specialkonsulent, SEGES, arbejder meget med mulighederne for recirkulering af næringsstoffer. Hør om kildesorteret organisk affalds betydning for økologisk landbrug.
- SUSANNE LINDENEG, affaldsplanlægger, Københavns Kommune. Fra 2018 skal alt organisk husholdningsaffald i Københavns Kommune sorteres. Hvilke muligheder giver det for næringsstoffer til de økologiske marker?
- INGE WERTHER, chefkonsulent, NIRAS, arbejder bl.a. med genanvendelse og kvalitet af organisk affald, herunder forbehandling og behandling. Hør om regler, mængder og krav til kvalitet – hvad er muligt?
- JES LA COUR JANSEN, professor, Lunds Universitet, deler ud af erfaringer med håndtering af kildesorteret organisk affald i Sverige.
A2: Den økonomisk robuste kvægbedrift
- KURT ANDRESEN, økologisk mælkeproducent, Bylderup Bov, der har sænket fremstillingsprisen på mælken.
- WILLIAM SCHAAR ANDERSEN, specialkonsulent, SEGES, arbejder med den robuste økonomiske bedrift, og hvilke faktorer der har størst betydning.
- ARNE MUNK og SVEN HERMANSEN, konsulenter, SEGES, viser, hvordan produktionsdata udnyttes til optimeringen, og hvordan samspillet mellem mark og stald kan forbedres.
- KELD DIECKMANN, økologikonsulent, LandboLimfjord, gennemgår et eksempel på nabosamarbejde mellem planteavler og mælkeproducent, herunder fordele og ulemper.
A3: Endnu bedre miljø og velfærd hos økogrise
- JOHN E. HERMANSEN, sektionsleder, Aarhus Universitet, fortæller om, hvilke knapper den økologiske svineproducent kan skrue på i hverdagen i forhold til at mindske miljø- og klimabelastning.
- BRIAN HOLM, økologisk svineproducent, har plantet træer i sine folde. Hør om fordele og ulemper.
- HANS HENRIK THOMSEN, økologisk svineproducent, fortæller om mobile anlægs betydning for miljø, fordring og velfærd.
- BERTEL HESTBJERG, økologisk svineproducen, fravænner først sine grise ved 10 uger. Hvilken betydning har fravænningsalderen for sundhed og produktivitet?
- KRISTIAN KNAGE-DRAGSFELDT, økologikonsulent, SEGES, har kørt forsøg med mindre mobile anlæg i roemarker. Hør om betydningen for miljø, fodring og velfærd.
A4: Opstart af egen forarbejdning og afsætning
- MIKKEL MAARBJERG, kok og gastronomisk rådgiver, er ekspert i produktudvikling. Han fortæller om produktets kvalitet.
- TINE FALLESEN, dyrlæge og stifter af Comida Fødevarerådgivning ApS, fortæller om de regler, vi skal være opmærksomme på.
- THOMAS KJÆR, designer og emballage-ekspert, Wunsch, fortæller om emballagens betydning, og hvordan man kan komme i gang med at skaffe sin egen emballage, der fortæller om indholdet.
- GITTE HVOLDAL, chefkonsulent, Økologisk Landsforening, fortæller om afsætningskanaler, og hvordan man får kontakt til dem.
- HENRIETTE WINTHER, forretningsudvikler, Madkulturen, fortæller om god markedsføring.
A5: Økologi og sundhed – fornuft eller trend
- LISBETH E. KNUDSEN, professor i toksikologi, Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet, har lavet undersøgelser af mængden af rester af pesticider i den danske befolkning. Hør hvad man ved i dag om pesticiders mulige helbredsmæssige konsekvenser.
- HANNE LAKKENBORG KRISTENSEN, lektor, Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, bidrager med ny viden om sammenhængen mellem dyrkning, sensoriske egenskaber og sunde indholdsstoffer hos gamle og nye sorter af kål og rodfrugter.
- PETER SANDØE, professor, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, sætter fokus på, om et øget forbrug af økologiske fødevarer fører til, at forbrugerne ændrer deres kostsammensætning i retning af de officielle kostråd.
- KENNETH HØJGAARD, souschef, Københavns Madhus, beskriver, hvilke sundhedseffekter man ser ved introduktion af økologi i storkøkkener.
A6: Økologi og EU’s fremtidige landbrugspolitik
- SYBILLE KYED, landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening, som har ansvar for den politiske indsats på landbrugsområdet i foreningen.
- NIELS LINDBERG MADSEN, EU-politisk chef, Landbrug & Fødevarer, arbejder med danske landmænds interesser i forhold til EU’s fremtidige landbrugspolitik.
A7: Realisering af bioraffinering af grøntafgrøder til proteinfoder
- SØREN KROGH JENSEN, seniorforsker, Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus Universitet, ser på græsprotein i forhold til soja, og hvor meget vi kan erstatte.
- METTE LÜBECK, lektor, Sektion for Bæredygtig Bioteknologi på Aalborg Universitet, fortæller om storskala produktion af græsprotein og krav til raffineringsteknik.
- JØRGEN ERIKSEN, professor, Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, går i dybden med, om optimal produktion af græs til proteinfremstilling og om græsprotein er det mest bæredygtige valg.
- NIELS KJÆR TVEDEGAARD, konsulent, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, giver et indblik i, om det bliver dyrere at producere økologiske husdyrprodukter med græsprotein.
B1: Fantastiske efterafgrøder og kåring af årets efterafgrødefrontløber
- ANNE ERIKSEN, planteavlskonsulent, ØkologiRådgivning Danmark, der til daglig arbejder med sædskifteoptimering, herunder hvordan efterafgrøder kan indgå.
- SVEN HERMANSEN, chefkonsulent, SEGES, der i sit mangeårige arbejde med økologisk planteavl har stor indsigt i efterafgrøders betydning og potentiale.
- ANNETTE VIBEKE VESTERGAARD, chefkonsulent, Økologisk Landsforening, motiverer og præsenterer årets økologiske efterafgrødefrontløber.
B2: Økologisk sortsudvikling
- LENE KRUSELL, forædler, SEJET, har de seneste år været med i flere nationale og internationale forsøg med forædling af økologisk vårbyg.
- JENS CHRISTEN KNUDSEN, forædler, Nordic Seed, som forædler økologiske hestebønner og har været med i forsøg med forædling af hestebønner.
B3: Attraktive hønsegårde til høns og kyllinger
- NIELS FINN JOHANSEN, fjerkrækonsulent, SEGES, som er en af landets førende rådgivere inden for økologisk ægproduktion.
- JANNE BECK, driftsleder, Axel Månssons A/S, der har mange års erfaring med attraktive hønsegårde med pil og poppel til æglæggende høner
B4: Brug af sociale medier til branding af gård og produkter
- TINA MELLERGAARD, head of social media, Landbrug & Fødevarer, hjælper landmænd og virksomheder med at blive synlige på de sociale medier.
- GERT LASSEN, landmand, Ellinglund, som med facebook inviterer indenfor på gården og lader omverdenen følge med i årets gang.
B5: Certificering af økologiske landmænd til det kinesiske marked
- LU BAI, økologikontrollør, Sellbio Consulting i München, arbejder som kinesisk økologikontrollør i Danmark.
- TORBEN SØNDERBY, økologisk mælkeproducent, der i flere år har været certificeret efter de kinesiske økologiregler.
B6: Økologi som løsning på kommunale udfordringer
- PAUL HOLMBECK, direktør, Økologisk Landsforening, og lobbyist for økologer, fortæller om de seneste erfaringer med ØkoValg 2017 og det samarbejde, der gør kommuner til drivkraft for økologi.
- TINA UNGER, programleder for fødevarer, erhverv og bæredygtighed, fortæller om erfaringer og læring fra Lejre Kommune, hvor en bred involvering af landmænd, kommunen, borgere m.fl. i økologiske initiativer, har skabt udvikling.
C1: Mere natur i agerlandet – fra prioritering til handling
- ANNE ESKILDSEN, specialkonsulent, SEGES, som har stor viden om og erfaring med, hvor det giver bedst mening at gøre en prioriteret indsats for at fremme biodiversiteten.
- JULIE ROHDE, projektkoordinator, Økologisk Landsforening, som arbejder med natur og biodiversitet på økologiske bedrifter.
- FRODE LEHMANN, økologisk landmand og formand for Naturmælk, der har flere års erfaring med arbejdet med naturplaner på sin ejendom.
C2: Socialt ansvar på bedriften
- LONE ANDREASEN, projektleder, Det Samfundsnyttige Landbrug, som har stor erfaring med begreberne og lovgivning i forbindelse etablering af sociale arbejdspladser.
- KIM QVIST, økologisk landmand, Topkærgaard, som driver et bynært økologisk landbrug med både ordinære og sociale arbejdspladser.
- BETTINA WESTERGAARD, Westergaards Planteskoler, som praktiserer socialøkologisk virksomhed og samarbejder herom med lokale landmænd.
C3: Klimahandlingsplaner i det økologiske landbrug
- METTE KRONBORG, klimakonsulent, Økologisk Landsforening, der er projektleder i Forstærket klimaindsats i økologisk landbrug, laver klimahandlingsplaner og klimaskoler for økologiske landmænd.
- HANNE BANG BLIGAARD, senior specialist, Arla Foods a.m.b.a., er ansvarlig for Arlas strategi for bæredygtig mælkeproduktion. Siden 2013 har Arla gennemført over 1.000 klimatjek i Danmark.
- JAKOB KORTEGAARD, kødkvægsproducent, Farsø, som har fået lavet en klimahandlingsplan.
C4: Brug af data til bæredygtig udvikling og vækst
- JENS BLIGAARD, afdelingschef, SEGES, med speciale i samkørsel af data, datamining på bl.a. landmandsportalen landmand.dk.
- FRANK OUDSHOORN, specialkonsulent, SEGES, er specialkonsulent i økologisk planteavl og bæredygtighed.
- PETER STAMP ENEMARK, seniorkonsulent, Arla Foods, arbejder med anvendelse af eksisterende data til at øge dyrevelfærd, overblikket og driften.
C5: Strategisk udvikling af gårdens bæredygtighed
- SYBILLE KYED, landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening og projektleder på udvikling af Gårdudviklingsaftaler i Økologisk Landsforening.
- SOLVEJG HORST PETERSEN, virksomhedsrådgiver i SAGRO, har med udgangspunkt i RISE-analysen arbejdet med at integrere bæredygtighed i det strategiske arbejde på økologiske bedrifter.
- Økologisk landmand, som har testet model for gårdudviklingsaftaler.
D1: Robotteknologi – lugerobotter i økologien
- FRANK W. OUDSHOORN, specialkonsulent, SEGES, har stor ekspertise og ’fingeren på pulsen’ inden for teknologi i landbruget fra sit arbejde med praktisk landbrugsdrift samt forskning i tekniske landbrugsløsninger.
- NICK ZIEGLER, økologisk planteavler, Hedehusene, ejer en 12 fuget Steketee lugerobot, der i 2017 dækker hele lugebehovet i økologiske sukkerroer på Sjælland.
D2: Flere danske proteiner – DM i hestebønner
- KIRSTINE FLINTHOLM JØRGENSEN, økologikonsulent, LMO Økologi, har igennem længere tid arbejdet med foderværdi i hestebønner og forbedring af proteinkvaliteten ved varmebehandling.
- PETER MEJNERTSEN, økologichef, LMO Økologi præsenter baggrunden for DM i økologisk hestebønnedyrkning
og gennemgår de forskellige dyrkningsstrategier.
D3: Flere pattegrise skal overleve i økologisk produktion
- LENE JUUL PEDERSEN, seniorforsker, Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, beskriver brugen af genetik som vejen til bedre pattegriseoverlevelse.
- SARAH-LINA AA. SCHILD, ph.d.-studerende, Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, går i dybden med hytteklimaets betydning for pattegrises overlevelse.
D4: Egenproduktion af proteinfoder
- NIELS FINN JOHANSEN, fjerkrækonsulent, SEGES, arbejder med økologisk konsumægproduktion og opdræt. Han finder de bedste løsninger for management, proteinforsyning, og bæredygtighed inden for økologisk fjerkræproduktion.
- KJELD FORSOM, planteavlsrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark, arbejder til daglig med sædskifteoptimering, markplaner samt dyrkning af proteinafgrøder.
D5: Kaniner – vild idé eller bæredygtig nicheproduktion?
- TINE KORTENBACH, urban farmer, cand. agro. og forfatter, som har skrevet flere bøger om kaniner, der introducerer kaninerne til spisebordet gennem hobbyproduktion.
- METTE & CLAUS KLIT MUNKSGAARD, økologisk kaninavler, der startede økologisk kaninproduktion i foråret 2017.
- ANDREAS BUCHHAVE JENSEN, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer, der har taget temperaturen på markedet og forbrugernes interesse for kanin på tallerkenen.
- LARS HOLDENSEN
D6: Få mest muligt ud af dit kontrolbesøg
- JOHANNE STRØMBERG, kontrollør, Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, som gennem sit arbejde har en stor indsigt i, hvordan en kontrol forløber, og hvilke forventninger kontrolløren har til landmanden.
- HELLE SIEVERTSEN, økologikonsulent, LandboThy, som har erfaringer både som økologirådgiver og økologisk landmand.
- CHRISTIAN THERKILDSEN, økologisk mælkeproducent Raunhøj Dairy I/S, Hjortshøj, fortæller om sine egne erfaringer med økologikontrollen.
- MARIANNE CHRISTENSEN. Få mest muligt ud af dit kontrolbesøg.
D7: Erfaringer fra biodynamisk landbrug
- FRODE HJORT GREGERSEN, mælke- og ægproducent i Forum ved Esbjerg, og medlem af bestyrelsen for Demeterforbundet.
- BJARNE SCHALDEMOSE, Veflinge på Fyn. Økologisk landmand siden 1999, men tog i 2016 springet til biodynamisk landbrug og har i dag biodynamisk planteavl og kødkvæg.
D8: Bliv den bedste i klassen – strategi for gården
- WILLIAM SCHAAR ANDERSEN, specialkonsulent, SEGES, der arbejder med udvikling af strategiske værktøjer til brug i landbruget.
- SOLVEJG HORST PETERSEN, virksomhedsrådgiver, SAGRO, der hvert år hjælper mange landmænd med at lave strategiplaner.
- KIRSTEN RASMUSSEN, landmand, Risbjerg Landbrug, der har fået lagt en strategi for Risbjerg Landbrug. Hør hvad det har betydet.
E1: Stål og konkurrencekraft mod ukrudt
- METTE SØNDERSKOV, akademisk medarbejder, og BO MELANDER, lektor, Institut for Agro-økologi på Aarhus Universitet, sætter fokus på, hvordan sortsblandinger af vårbyg og havre har indflydelse på ukrudtstrykket, og hvilken sædskiftesammensætning og efterafgrødevalg, der hæmmer ukrudtet mest muligt.
- ANDERS LUND, økologisk planteavler fra Aastrupgård ved Brædstrup, fortæller om sine erfaringer med ukrudtsbekæmpelse, herunder radrensning og forsøg med mindre pløjning.
- BO MELANDER. Stål mod ukrudt i vårsæd – er det nødvendigt og er det nok?
E2: Økologisk grøntsagsproduktion i mindre skala
- RICHARD DE VISSER, konsulent, GartneriRådgivningen, har indgående kendskab til økologisk grøntsagsproduktion, opstart af nye producenter m.m.
- HELGE BÜLOW, faglærer og selvstændig gartner, har prøvet på egen krop at starte en økologisk produktion, har arbejdet med lokal afsætning, etablering af gårdbutik m.m.
- JANUS Z. SØLVSTEN, økologisk gartner/kundebonde, har erfaring med økologisk grøntsagsproduktion og dyrkning af mange forskellige afgrøder.
E3: Guldet ligger i nærproduceret foder
- ERIK ANDERSEN, chef for kvæg og økonomi, ØRD, har stor indsigt i, hvordan god kvalitet og høje udbytter af grovfoderet påvirker landmandens økonomi.
- MOGENS SKOVDAL HANSEN, økologisk mælkeproducent, lægger på sin bedrift med 260 malkekøer stor vægt på en god grovfoderkvalitet og stor grad af selvforsyning.
- KIRSTINE FLINTHOLM JØRGENSEN, økologirådgiver, LMO, der har arbejdet med større selvforsyning og lokalproduceret foder, både i sin tid hos SEGES og nu hos LMO.
- GERT LASSEN, økologisk landmand, der har stor fokus på at få grovfoder hjem i en god kvalitet, og som er begyndt at afskalle hjemmedyrket havre.
E4: Antibiotikafri økologisk kvægproduktion
- MARI REITEN og ALICE PUK SKARBYE, ph.d.-stipendiatern, Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, sætter sammen med konsulent Hans Christian Christiansen fra Calvex A/S fokus på, hvordan man reducerer forekomsten af kalvediarré ved at forbedre management omkring tildeling af råmælk, mælkehygiejne og gruppeopstaldning.
- HANS CHR. CHRISTIANSEN
- MARI REITEN
- ESBEN MØLLER-XU, økologisk landmand, benytter sig stort set ikke af antibiotika til behandling af sine malkekøer. Hør om hans vej til at droppe penicillin.
- METTE VAARST, seniorforsker, Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, beskriver muligheder og begrænsninger for en certificerbar antibiotikafri produktion af økologisk mælk.
E5: Multichick I – diversitet og troværdighed
- JETTE SØHOLM PETERSEN, chefkonsulent, SEGES, beskriver den rivende udvikling, som den økologiske slagtekyllingeproduktion er inde i.
- HARDY ESKILDSEN, direktør, Top Æg ApS, har i mere end 10 år været selvstændig med eget rugeri og forældredyr og arbejder med nye genotyper til økologisk slagtekyllingeproduktion.
- SANNA STEENFELDT, seniorforsker og projektleder for MultiChick, Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, har sit hovedområde inden for fjerkræernæring og -produktion og sætter netop fodring og ernæring af økologisk slagtekyllinger som omdrejningspunkt for mødet.
- ANNE LOUISE F. HELLWING, akademisk medarbejder, Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, deler ud af sin viden om indretning af udearealer og effekten på kyllingernes adfærd.
E6: Bedre økonomi i økologisk frugtproduktion
- HANNE LINDHARD PEDERSEN, specialkonsulent og frugtavler, GartneriRådgivningen, og MAREN KORSGAARD, økologikonsulent, VKST, sætter fokus på alternativer til sprøjtning af æbler, lovgivning og økonomi.
- MAREN KORSGAARD
- VIBEKE LANGER, lektor, Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, giver anbefalinger til at opnå
forbedrede plantageforhold for nyttedyr og vilde bier. - MERETE EDELENBOS, lektor, Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, giver gode råd til bedre udnyttelse af produktionen og mindre spild.
E7: Sådan løfter vi økologien med biogas
- JESPER HANSEN, økologisk landmand, Dalmose, fortæller om sine erfaringer med at etablere et gårdbiogasanlæg.
- BO JUNCHER NIELSEN, økologisk landmand, Randers, er formand for Leverandørforeningen for Nørreådalen BioM-amba. En forening, der leverer græs fra ådalen til et biogasanlæg. Hør hvordan fællesskab og samarbejde fungerer uden ansvar for biogasdriften.
- PREBEN LAURIDSEN, økologisk landmand, Sønderhøjgård I/S, fortæller om økologiske fællesanlæg og øko-linjer – hvordan håndterer man kompleksiteten?
E8: Direkte afsætning fra landmand til restauranter og grossister
- ANDREAS BUCHHAVE, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer, fortæller om mulighederne på foodservicemarkedet for små lokale økologiske producenter.
- KIM RAHBEK, direktør, Sticks & Sushi, fortæller om, hvilke råvarer den københavnske restaurantscene efterspørger.
- RASMUS RASMUSSEN, køkkenchef, Comwell Roskilde, fortæller om hotelkædens satsning på lokal økologi.
- KENNETH BALIEU SØRENSEN, gastronomisk udvikler, Fazer Foodservice sætter fokus på, hvordan man som lille leverandør kommer ind hos en stor kantineoperatør.
- MOGENS JENSEN, afdelingsleder, Grøn Fokus, sætter spot på, hvilke varer der er attraktive for grossisten, og hvad der skal til for at levere.
- POUL LANG NIELSEN, landmand, Hindsholmgrisen, fortæller om erfaringer med at komme ind på foodservicemarkedet.
- MARTIN BREGNBALLE, Nordic Foodworks, giver et bud på, hvad der skal til for at levere til foodservicesektoren.
E9: Økologi – hvad og hvorfor?
- PETER MEJNERTSEN, afdelingschef Økologi, LMO, giver en introduktion til økologisk drift og løfter sløret for økonomien i den økologiske produktion.
- JOAKIM KJELDSEN, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening, sætter spot på fup og fakta om økologi og kaster myter om økologi op i luften. Sidst i mødet præsenterer fem økologiske landmænd deres produktion, og hvorfor de har valgt økologien. Præsentationen danner baggrund for debatten i F9, som er opdelt efter produktionsgren.
F1: Styrk jordens frugtbarhed
- JANNE AALBORG NIELSEN, chefkonsulent, Økologisk Landsforening, der har flere projekter om jord og næringsstoffer. Janne har erfaring med reduceret jordbehandling, og hvad der foregår i dybden af jorden.
- MARTIN BECK, rådgiver og planteavler, har siden 2015 undervist og rådgivet i øget jordfrugtbarhed. Han bringer ny viden og nye metoder til Danmark fra andre lande i den vestlige verden.
- MICHAEL MEYER, landmand, Eskebjerg, er under omlægning til økologi og har i flere år eksperimenteret med øget jordfrugtbarhed.
F2: Rækkedyrkning – fremtidens økologiske korndyrkning
- JØRGEN E. OLESEN, professor, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
- PETER SØRENSEN, seniorforsker, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
- KRISTIAN THORUP-KRISTENSEN, professor, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet
- MALENE THEILGAARD, konsulent, SEGES
F3: Fremtidens økoko – hvad kan og vil vi avle efter?
- INTRO
- MORTEN KARGO, seniorrådgiver, AU Foulum og SEGES, er den gamle ræv inden for feltet med mange års erfaring i arbejdet med udarbejdelse af avlsmål og optimering af avlsplaner. Specielt har han stor interesse i arbejdet med at finde dyr med de rette arvelige egenskaber til specifikke produktionsmiljøer.
- NINA AAGAARD POULSEN, adjunkt, Institut for Fødevareforskning ved Aarhus Universitet, har stor fokus på sammenhængen imellem kvalitet og genetik for både mælkefedt og mælkeprotein.
- ALBERT JOHANNES BUITENHUIS, lektor, AU Foulum, arbejder meget med nye fænotyper i kvægavlen. Især har han arbejdet med at udnytte de infrarøde spektra i mælken til forklaring af mælkens kvalitetsegenskaber.
- FRODE LEHMANN, økologisk mælkeproducent, er formand for mejeriet Naturmælk, som også deltager i SOBcows-projektet, og har dyr af gamle husdyrracer.
F4: Antibiotikafri økologisk svineproduktion
- HANNE KONGSTED, postdoc, Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet, giver et indblik i, hvordan sammenhængen er mellem antibiotikaforbrug og sygdomsniveau.
- MARTIN JENSEN, seniorforsker, Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet, går i dybden med om planter med antibakteriel virkning kan bruges som tilskudsfoder til forebyggelse og behandling af infektioner, som giver pattegrisediarré.
- NICOLAJ PEDERSEN, svineproducent, Stenager Øko-gris, deler ud af sine erfaringer med at sænke antibiotikaforbruget.
- THOMAS ROLAND, ansvarlighedschef i Coop, fortæller, hvordan Coop vurderer efterspørgslen efter økologisk, antibiotikafri svineproduktion.
F5: Multichick II – merværdi i produktion og salg af kyllinger
- BJARNE AGGER SIDELMAN, CEO, grossistvirksomheden Go Local ApS, fortæller, på baggrund af sit arbejde med små-skala-producerede fødevarer, om afsætningskanaler til værdibaserede produkter.
- LONE HEDEGAARD, direktør, Gothenborg, har siden 1990’erne været leverandør af økologisk fjerkræ. På mødet sætter Lone fokus på, hvordan Gothenborg håndterer sin sæsonbaserede nicheproduktion og direkte forbrugerkontakt.
- CARL ASGER PETERSEN, økologisk kyllingeproducent, Pilegården ved Tønder, opdrætter 200.000 øko-kyllinger per år. Hør hans erfaringer med at strømline og specialisere sig i økologisk kyllingeproduktion.
F6: Generationsskifte – hvordan?
- LONE ANDREASEN, projektleder, Det Samfundsnyttige Landbrug, har udviklet og afprøvet forskellige modeller for generationsskifte, hvor nye landmænd kan etablere sig med et mindre behov for kapital i forhold til et mere traditionelt generationsskifte.
- KIM QVIST, direktør, Den Økologiske Jordbrugsfond (DØJ), vil fortælle om jordbrugsfonden og dens intentioner om at bidrage til generationsskifter på økologiske bedrifter.
- GERT-JAN JONKER, økologisk landmand, Hedens Gårdbutik, er nyetableret på lejet jord med en økologisk grøntsagsproduktion med gårdbutik til salg af egne produkter.
F7: Spørg eksperten
- CHRISTIAN PETERSEN, økologikonsulent, LHN, har med sine mange år som plantefaglig økologikonsulent stor indsigt i de udfordringer, man møder i første runde af sædskiftet.
- JENS JØRGENSEN, økologisk landmand, Rosilde Højgård ApS, omlagde mellem 2013 og 2016 sin bedrift fra konventionel til økologisk. Han kender derfor alt til de faglige udfordringer,
der møder nye økologer, og de holdninger, de bliver mødt med i banken, fra naboen, osv.
F8: Mød din nye aftager
- TRINE KREBS, Frugtformidlingen, sætter gang i speed-dating mellem landmænd med gode råvarer og/eller ideer og køkkener og grossister, der er på jagt efter lokale økologiske fødevarer til restauranter, kantiner og hoteller.
F9: Derfor blev jeg økolog
- Økologisk kvæg-plante bedrift: ESBEN MØLLER XU, mælkeproducent, Årre
- Økologisk svin-plante bedrift: ALLAN THOMSEN, svineproducent, Brørup ALLAN THOMSEN, Del 2
- Økologisk plantebedrift: NICOLAJ CHRISTENSEN,planteavler, Randers
- Økologisk fjerkræ-plante bedrift: PETER RITTER, ægproducent, Brædstrup
- Økologisk grønsagsproduktio: KRISTOFFER LINDEROTH, grønsagsproducent, Brogården Fårevejle
G1: Praktiske erfaringer med recirkulering
- STEFFEN BLUME, økologikonsulent, VKST, har gennem sit arbejde kontakt til økologiske landmænd, der anvender Øgro og andre alternative gødninger, der er i handlen. Steffen har derfor stor indsigt i de praktiske erfaringer med anvendelsen af disse gødninger.
- JENS KROGH, økologisk mælkeproducent, Kroghsminde, har et gårdbiogasanlæg, hvor han bl.a. bruger dybstrøelsen til at lave forgasset biogasgylle.
- RUD BRUUN, økologisk landmand, Holsted, der har erfaring med at bruge haveparkaffald.
G2: Verdens mest omfattende sammenligning af økologisk og konventionel jordbrug
G3: Holistisk afgræsning – kan køer være en gevinst for klimaet?
- THORKILD NISSEN, økologikonsulent, Holistisk Økologi, har 5 års praktisk erfaring med græsfodret mælk med holistisk afgræsning og har været med til at udvikle og formidle konceptet i Danmark. Thorkild er konsulent i projektet ”Liv Salling”, som er støttet af Veluxfonden. Her etableres en demonstrationsejendom med 30 malkekøer, som udelukkende fodres med græsprodukter.
- MARIE PEDERSEN, landmand, Søgård Andelsbrug, har praktiseret holistisk afgræsning i tre år med jerseykøer og tilhørende kvier og kalve.
- MICHAEL KJERKEGAARD, landmand, Eskelyst, fortæller om 21 gode klimagrunde til holistisk afgræsning. Ud over klimaeffekten har Michael også gode økonomiske resultater med at praktisere holistisk afgræsning med herefordkøer, tyreopdræt og moderfår.
G4: Når samarbejde mellem landmænd er vejen frem
- MADS MORTENSEN, økologikonsulent, ØkologiRådgivning Danmark, har i 2 år været del af udviklingen af nye og let-anvendelige redskaber til brug for opstart af samarbejder. Redskaberne er udviklet med læring fra de samarbejder, som præsenteres på mødet.
- HANS HENRIK THOMSEN, økologisk planteavler, som har udvidet bedriften med opfedning af grise i mobile stalde. Både for at få et bedre sædskifte og næringsstoffer fordelt på markerne, men også som et del af et samarbejde med ung nystartet økolog.
- THOMAS BERTRAM, landmand, som er startet med sohold. Samtlige grise afsættes til Hans Henrik, som også bidrager til foderproduktionen til søerne.
G5: Potentialet for dansk økologi – i og uden for Danmarks grænser
- JØRGEN DEJGAARD JENSEN, professor, Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet, fokuserer på de økonomiske potentialer i forskellige typer lokale, økologiske fødevarekæder. En indsigt som kan være med til at udvikle nye fødevareprodukter og markedsføringskoncepter i den økologiske sektor.
- JOHN THØGERSEN, professor, MAPP-centret på Aarhus Universitet, arbejder for at skabe viden om Danmarks brand-værdi i forhold til økologiske fødevarer, hvilket kan bidrage til udvikling af eksportstrategien for den økologiske sektor.
- EJVIND PEDERSEN, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer, bidrager med viden om de erhvervsmæssige perspektiver i forhold til de værdier, som danske og udenlandske forbrugerne knytter til danske økologiske fødevarer.
G6: Spørg eksperten
- CHRISTIAN PETERSEN, økologikonsulent, LHN, har med sine mange år som plantefaglig økologikonsulent stor indsigt i de udfordringer, man møder i første runde af sædskiftet.
G7: Økologiske fisk og muslinger i Foodservice
- LARS BIRGER NIELSEN, økologisk fiskeopdrætter, Bisserup, fortæller om sin økologiske produktion og de økologiske fiskeprodukter, han producerer.
- BIRTE BRORSON, omlægningsrådgiver for professionelle køkkener, giver en række praktiske forslag og ideer til, hvordan økologiske fisk og muslinger kan anvendes i den professionelle køkkenverden uden at mer-omkostningerne tager overhånd.
- VILLY J. LARSEN, chefkonsulent, Dansk Akvakultur, fortæller om status for udviklingen i den økologiske akvakulturproduktioni DK og udlandet – herunder også om produktsortiment og leverandørmuligheder.