SHOWS/MATERIALE 2023
Her kan du kunne finde indlægsholdernes præsentationer og materiale fra Økologi-Kongres 2023. Materialerne ligger som pdf. (Se materialer fra tidligere kongresser her)
PLENUM 1 • Drivkraft til nye løsninger
A1: PLANTER: Dyrk din egen gødning
- SVEN HERMANSEN, chefkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fortæller om markforsøg, teknik og næringsstofbalancer ved dyrkning af grøngødning.
- MORTEN WINTHER VESTENAA, specialkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, præsenterer økonomi veddyrkning af egen gødning med udgangspunkt i produktionsomkostninger, forbruger-undersøgelse af betalingsvillighed og klimakonsekvenser.
A2: KVÆG: Bæredygtig økonomi med køer
A3: GRISE: Endnu bedre produktion af slagtegrise i åbne stalde
- SIMON KVARTBORG, konsulent i Danish Crown Rådgivning, præsenter, hvordan en 360˚ gennemgang med alle interessenter og dataopsamling kan blotlægge, hvor forbedringspotentialet i besætningen ligger.
- LENE THOMSEN, jordbrugsteknolog, Center for Frilandsdyr, præciserer bl.a. at for at kunne løse udfordringer, der knyttersig til staldindretningen, skal man kende til dem.
A4: MARKED: Økologi på den globale scene
- HELGA WILLER, Senior Scientist i FIBL – en af verdens førende forskningsinstitutioner inden for økologi – giver indblik i, hvilke tendenser der rører sig på den globale økologi-arena blandt landmænd og forbrugere samt indblik i den globale markedsudvikling for økologiske fødevarer (med online og på engelsk).
- METTE GAMMICHIA, afdelingschef for Marked & Ernæring, Landbrug & Fødevarer og medlem af regeringens task force for styrket økologieksport, giver indblik i eksportfremmeaktiviteter for økologi på kendte og nye markeder samt forventninger til eksport af dansk økologi.
A5: BIODYNAMISK JORDBRUG: Biodynamisk dyrkning – for vitalitet og sundhed i muld og mad
- KARL HENNING MIKKELSEN, landmand, Brande, fortæller om sin motivation for at dyrke biodynamisk og om forbedringen af sin sandjord og afgrøder med biodynamiske metoder.
- JENS-OTTO ANDERSEN, agronom, ph.d., Biodynamisk Forskningsforening, giver en introduktion til sin egen og andres forskning i dyrkningens betydning for fødevarernes vitalitet og ernæringskvalitet.
B1: EKSPERIMENTARIUM: Økologiens dilemmaer og mulige løsninger
B2: SÅDAN GØR JEG: Sådan gør jeg på bedriften
- FILIP SYLVESTERSEN-PLATZ, markmand på kvæggård, sætter særligt fokus på afgrødeetableringen og de rent praktiske greb, som sikrer kvaliteten, brug af GPS jordprøver og bladanalyser.
- ESBEN HELMS, plante- og mælkeproducent, Sommerbjerg, Ejstrupholm, deler læringerne fra rejsen fra 10.600 kg EKM til næsten 12.000 kg EKM pr. ko med afsæt i ændrede rutiner, fokus på medarbejdere og aktiv brug af systemerne.
B3: SÅDAN GØR JEG: Sådan kom jeg i gang – fokus på finansiering
- TOBIAS CHRISTENSEN, landmand, Nørregaards Geder, Videbæk, fortæller om, hvordan et varslet afsætningsstop på gedemælken krævede nye metoder for at fuldføre ideen om eget mejeri. Se også video
- MORTEN VESTERGAARD, landmand, Lille Tanghusgaard, Kjellerup, deler sine erfaringer og overvejelser i forhold til finansiering af bedriften, samt tilpasningerne og nyindkøbene, som indbefatter ændringer i malkerace, malkerobotter mm.
C1: LANDBRUGSPOLITIK: Økologi i EU’s landbrugspolitik
- NIELS LINDBERG MADSEN, EU-politisk chef, Landbrug & Fødevarer, giver en status på implementering af CAP 23-27 i Danmark: hvad fungerer godt – og mindre godt? Få indblik i EU’s tanker for grøn omstilling og de foreløbige sigtelinjer for CAP 28 samt indsigt i den forventede proces for næste periodes landbrugspolitik i både Danmark og på EU-niveau.
- SYBILLE KYED, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening, præsenterer tanker for, hvordan EU’s landbrugspolitik kan tilrettelægges, så den i højere grad end i dag understøtter landbrugets grønne omstilling og betaler landmændene for de samfundsgoder, de leverer i form af indsatser til gavn for natur, miljø, klima, dyrevelfærd m.v.
C2: KVÆG: Værdien af frisk græs som foder
- NIKOLAJ PEDER HANSEN, postdoc., Institut for Husdyr- og veterinærvidenskab, Aarhus Universitet, fortæller om erfaringer med staldfodring af frisk kløvergræs samt de seneste resultater på kvalitet af græs, kløver og lucerne, som kunne være støtte til optimalt tidspunkt for høst/fodring i forhold til udviklingstrin.
- HANS LUND, kvægrådgiver, Økologirådgivning Danmark, fortæller om de praktiske indgangsvinkler til at få succes med afgræsning og græsmarkstyring.
C3: GRISE: Fodring af slagtegrise
- MARIA ESKILDSEN, postdoc., Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet, deler den nyeste viden om forskellen mellem grønt protein og soja på: produktivitet, spisekvalitet, klimagasudledning og miljøbelastning fra økologiske slagtegrise.
- HEIDI MAI-LIS ANDERSEN, chefkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, sætter fokus på fordring i praksis, og hvor gevinster kan hentes allerede nu.
C4: MARKED: Drivkræfter og barrierer for økologiens vækst
- TINO BECH-LARSEN, professor, MAPP Centret, Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet, giver indblik i barrierer og særlige indsatser, som skal forstås og prioriteres i forhold til at nå ambitionerne for økologiens vækst.
- HENRIK VINTHER OLESEN, Group Vice President Communication, CSR & Public Affairs, Salling Group, vil konkretisere, om og hvordan detailhandlen kan nå i mål med at fordoble afsætningen af økologiske fødevarer i Danmark.
C5: GRØNT: Sådan får vi flere lokale, økologiske grønsager
- NINA PREUS, forbrugersociolog, Landbrug & Fødevarer, gør os klogere på muligheder og udfordringer for øget dyrkning af økologiske grønsager på danske landbrugsarealer.
- FREDRIK SAHLIN, medejer og stifter af Godis Grønt, deler ud af sine erfaringer med at starte en grønsagsproduktion op.
D1: PLANTER: Potentialer ved anvendelse af forskellige efterafgrøder
- PETER SØRENSEN, professor, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, vil fortælle om interaktionen mellem forskellige efterafgrøder og deres eftervirkning på hovedafgrøderne.
- BO MELANDER, lektor, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, fortæller om, hvordan ukrudt kan undertrykkes med derette efterafgrøder.
D2: KVÆG: Hvad vi ved om ko-kalvsystemer, og hvordan vi kommer videre
- MAJA BERTELSEN, konsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, beretter med udgangspunkt i hendes ph.d. om ko-kalvsystemer, og hvordan kalvenes adfærd og velfærd påvirkes.
- METTE VAARST, seniorforsker, Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Aarhus Universitet, vil fortælle om erfaringerne med ko-kalvsystemer, og hvilke fordele og ulemper landmændene oplever.
D3: FJERKRÆ: Nye fodringsstrategier sikrer velfærd, skal-kvalitet og miljø
- SANNA STEENFELDT, seniorforsker, ANIVET, Aarhus Universitet, kaster lys over data fra Organic RDD-projektet ORPHEUS, som har udført forsøg med lavere fosfortildeling, baseret på viden om optimal fodring ift. til hønsenes basale calcium- og fosforbehov.
- SOFIE KNORR JENSEN, konsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, deler erfaringer fra demonstrationsforsøg og præsenterer foreløbige anbefalinger til, hvordan projektets resultater kan anvendes hos de økologiske ægproducenter.
D4: MARKED: Foodservice – Sådan kommer du i gang med at levere til de offentlige køkkener
- EMILIE BØTTERN, udbudsjurist, Københavns Kommune, hjælper med fødevareindkøb i landets største kommune og fortæller, hvordan kommunen lykkedes med at prioritere det lokale.
- HELLE NYBO, projektleder, klimapolitisk fødevarestrategi, Indkøb og Udbud, Aarhus Kommune, giver sit bud på, hvordan producenter og kommuner kan rykke tættere sammen.
- JAN KRISTENSEN, udviklingschef, Dansk Cater, giver gode råd til, hvordan man bedst navigerer i foodservice-sektoren og kommer godt i gang med at sælge til storkøkkener.
D5: FRUGT OG GRØNT: Hightech løsninger til produktion af økologisk frugt og grønt
- Oplæg: NICOLAI FOG HANSEN, sektionsleder, Teknologisk Institut, kommer med en vision for øget mekanisering og automatisering af økologisk frugt og grønt produktion – hvordan, hvornår, og hvad har det af betydning.
- Panel: AXEL MÅNSSON, ejer, Månssons, kender alt til det store arbejdskraftsbehov med 2000 ha og flere hundrede ansatte til at drive produktionen og ERIK HAVALESKA, business developement manager, Farmdroid, har udviklet og produceret selvkørende robotter. Erik har desuden en baggrund som direktør i ASA-Lift og har et indgående kendskab til grøntsagsbranchen.
PLENUM 2: Økologiens drivkraft – principper og værdier
E1: KLIMA: Økologi på klimadagsordenen
- PETER LANGBORG WEJSE, klimachef, SEGES Innovation PS, giver en hurtig indflyvning i de krav, som erhvervet forventes at blive mødt med på klimaområdet i de kommende år. Det handler bl.a. om CO2-afgift, EU-krav om ESG-rapportering samt klimamærkning af fødevarer.
- MARIE TRYDEMAN KNUDSEN, seniorforsker på AU og medlem af Klimarådet, fortæller om muligheder og udfordringer i forhold til klimamærkning af fødevarer samt giver en status for klima- og miljømærkning af fødevarer i de øvrige EU-lande.
- JULIE CHERONO SCHMIDT HENRIKSEN, chefkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fortæller om, hvordan man arbejder på at få tilvejebragt et retvisende og sobert datagrundlag, der skal bruges for økologisk produktion i ESGreenTool.
E2: CIRKULÆRT LANDBRUG: Fordobling af økologisk areal fordrer øget recirkulering
- JAKOB MAGID, lektor, Institut for Plante- og Jordvidenskab, Københavns Universitet, gør dig klogere på kvaliteten og mængden af recirkulerede næringsstoffer til rådighed, og så stiller han skarpt på, hvordan økologierhvervet er udfordret på brugen af recirkulerede næringsstoffer.
- HENRIK B. MØLLER, seniorforsker, Institut for Bio- og Kemiteknologi, Aarhus Universitet, fortæller om potentialerne i at høste græsarealer og kløvergræs i omdrift; om kvaliteten og optimal udnyttelse af afgasset gødning; og om design af gødninger til økologer med input fra landbruget, husholdning og industrien.
- SVEN HERMANSEN, chefkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, sætter fokus på kløvergræs til grønt protein og biogas som det væsentligste nye input og beskriver, hvordan vi fortsat kan arbejde med udfasning af konventionel husdyrgødning i økologien.
E3: SKOVLANDBRUG: Metoder, resultater og potentialer
- BJARNE LARSEN, landmand, Forum Østergaard, Esbjerg, fortæller om sine erfaringer, siden han i 2019 plantede rækker af bl.a. frugttræer i markerne for at øge biodiversiteten og producere frugt til salg og ciderproduktion.
- MARTIN JENSEN, seniorforsker, Inst. for Fødevarer, Aarhus Universitet, belyser effekten af træer og buske i et skovlandbrug i forhold til bedriftens kulstofbinding og klimatilpasning.
E4: PLANTER: Regenerativt jordbrug
- JON AAGAARD ENNI, konsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, giver en indflyvning til den regenerative dyrkningspraksis i økologisk kontekst samt indblik i forventninger til den regenerative dagsorden de kommende år. Jon præsenterer desuden den amerikanske organisation ROA’s certificeringsordning, ROC, for økologiske, regenerativt dyrkede produkter. Se også video
- LARS NØRGAARD CHRISTENSEN, økologisk landmand, fortæller om dyrkningspraksisser fra den regenerative værktøjskasse, han har valgt at bruge på sin bedrift samt sine erfaringer med dem.
- ELIZABETH WHITLOW, executive director i Regenerative Organic Alliance (ROA) fortæller i en video til kongressen om de amerikanske landmænds oplevelse af certificeringesordningen ROC, og hvordan de amerikanske forbrugere har taget imod den.
- SANDRA VILLUMSEN, Foreningen Regenerativ Jordbrug, giver sit indspark til debatten om regenerativt jordbrug, økologi og perspektiver for certificering.
E5: GENERATIONSSKIFTE: Generationsskifte og ejerformer ved stærkt stigende jordpriser
- KIM QVIST, direktør i Dansk Økojord, beskriver prisudviklingen og behovet for, at vi får et dybere kendskab til, hvem der reelt ejer dansk landbrugsjord.
- LONE ANDERSEN, viceformand i Landbrug & Fødevarer beskriver, hvordan selvejet er under pres. Danmarks jord er til salg for hele verden – er det overhovedet muligt at få fod på egen muld for næste generation af landmænd
F1: KLIMA: Virkemidler til lavere klimaaftryk i økologien
- JULIE CHERONO HENRIKSEN og MAIKEN HUSTED, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, giver med udgangspunkt i beregninger på bedriftsniveau indblik i forskellige klimavirkemidlers effekter og potentialer i forhold til at mindske den økologiske produktions klimaaftryk inden for de forskellige driftsgrene.
- PETER PINSTRUP, klimarådgiver i ØkologiRådgivning Danmark (ØRD), fortæller om erfaringer med brug af ESGreenTool, og hvilke muligheder og udfordringer værktøjet rummer.
F2: CIRKULÆRT LANDBRUG: Jordens frugtbarhed skal plejes på flere måder
- MICHAEL MEYER, landmand, Vilhelmshøj, Eskebjerg, fortæller om sit fokus på jordbiologien og effekterne af jordløsning, kokasser, flere plantearter, kompost og mikroorganismer på gårdens jord og afgrøder.
- VERONIKA HANSEN, adjunkt, Københavns Universitet, præsenterer resultater af videnskabelige forsøg vedrørende effekter af efterafgrøder og organiske gødninger på kulstofbinding og jordfrugtbarhed.
F3: BIODIVERSITET: Integration af landbrug og natur til fremme af biodiversitet
- GEROLD RAHMANN, professor og institutleder, Thünen Instituttet, giver perspektiver på nytænkning af arealanvendelse og fremtidens landbrugsproduktion for fremme af biodiversiteten i og omkring landbrugsarealer med udgangspunkt i økologiens rammevilkår og principper (på engelsk).
- YOKO DUPONT, seniorforsker, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet, sætter fokus på, hvordan den igangværende forskning arbejder for at optimere og dokumentere effekten af tiltag til fremme af biodiversitet i landbrugslandskaber på tværs af dyrkede marker samt små og større arealer med natur.
F4: PLANTER: Fremtiden for danskproducerede bælgfrugter
- JIM RASMUSSEN, seniorforsker, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet, opdaterer din viden om, hvordan vi fremmer dyrkningen af friske bælgplanter i Danmark – og hvilke sorter vi skal vælge, når det kommer hestebønner, ærter og sojabønner.
- AGNES QVORTRUP, sensoriker og seniorkonsulent, Landbrug & Fødevarer, gør dig klogere på smagen af danske bælgfrugter og forbrugernes præferencer på baggrund af viden fra spritnye sensoriske forsøg.
F5: SMÅSKALAPRODUKTION: Bedre vilkår for småskalabrug og nicheproduktion
- JOHANNE SCHIMMING, landmand, Hegnsholt, fortæller om de barrierer, hendes og andre små bedrifter møder i form af regler og tilskudsvilkår i forhold til småskalaproduktion af fjerkræ, grise og andre nicheproduktioner.
- ULRICH PINSTRUP, sektionsleder i Hygiejnegruppen, Fødevarestyrelsen, fortæller om, hvad Fødevarestyrelsen arbejder med i forhold til småskalavirksomheder, og hvad det betyder for mindre producenter af lokale produkter. Han vil tage forslag og erfaringer fra deltagerne ’med hjem’ til Fødevarestyrelsen.
G1: KLIMA / KVÆG: Midler til mindre metan fra økologisk kvæg
- METTE OLAF NIELSEN, professor, ANIVET, Aarhus Universitet, deler ud af nyeste viden om perspektiverne i at anvende naturlige foderadditiver til reduktion af metan i den økologiske produktion.
- NICOLAJ INGEMANN NIELSEN, chefkonsulent, SEGES Innovation PS, fortæller om resultater fra undersøgelser af den metanreducerende effekt hos græssende køer.
G2: CIRKULÆRT LANDBRUG: Jordens mikroliv – indikator og mål for en sund dyrkningspraksis
- HANNE GUNDERSEN TAXBØL, agronom, Jordkontakt, fortæller om forskellige typer mikroorganismer og deres funktioner i jorden og viser, hvordan de ser ud i et mikroskop.
- TOVE MARIEGAARD PEDERSEN, specialkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, viser resultater af DNA-profiler af mikroorganismer fra 50 lokaliteter.
G3: BIODIVERSITET: Kommunikation, samarbejde og målrettede tiltag
- BENT RASMUSSEN, specialkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, gør dig klogere på tankegangen bag projektet ”Field Ecospace”, som ligger til grund for et fremtidigt værktøj til opgørelse af marknatur på bedriftsniveau.
- TORSTEN WETCHE, mælkeproducent, Havnstrup, driver en gård med 120 køer og plads til natur og biodiversitet. Få indblik i hans strategiske baggrunde ift. at prioritere biodiversiteten og hans erfaringer og læringer som deltager i Thises bioskoler.
G4: PLANTER: Den nyeste viden om dyrkning og anvendelse af lupiner
- LARS EGELUND OLSEN, specialkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fortæller om dyrkning og anvendelse af lupin som fødevare.
- IRENE FISKER, specialkonsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug fortæller om fordele og ulemper ved at anvende lupin som foder til malkekvæg.
G5: DET GODE KONTROLBESØG: Det gode kontrolbesøg kommer ikke af sig selv
- INGER ANNEBERG, antropolog emerita, Institut for husdyr- og veterinærvidenskab, Aarhus Universitet, trækker de gode pointer frem om at skabe det gode kontrolbesøg på baggrund af dansk, finsk og fransk forskning.
- BIRGIT INGVORSEN, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, præsenterer typiske overtrædelser og erfaringer i forhold til at skabe det gode kontrolbesøg.
PLENUM 3: Drivkraft og vedholdenhed – selv i kriser
ØKOLOGI-KONGRES 2023 • 21.-22. NOVEMBER PÅ VINGSTED HOTEL & KONFERENCECENTER