SHOWS/MATERIALE 2021
Her kan du kunne finde indlægsholdernes præsentationer og materiale fra Økologi-Kongres 2021. Materialerne ligger som pdf. (Se materialer fra tidligere kongresser her)
PLENUM 1 Økologi – en robust løsning
- RASMUS PREHN: VEJEN MOD EN FORDOBLING AF ØKOLOGIEN (Ingen præsentation)
- PER KØLSTER: ØKOLOGIENS PRINCIPPER – FRA IDEALISME TIL VIRKELIGHED MED ØKONOMISK BALANCE
- MARIE TRYDEMAN KNUDSEN / TOMMY DALGAARD: VEJEN TIL DET BÆREDYGTIGE, ROBUSTE LANDBRUG VIA AGRO-ØKOLOGISKE METODER OG SAMTÆNKNING AF SYSTEMER
- HANS ERIK JØRGENSEN: ØKOLOGIENS PRINCIPPER I PRAKSIS
A1: PLANTER: Robust planteavl – tager du udfordringen op?
- MARGRETHE ASKEGAARD, rådgiver, Ecoviden, giver en rundtur i den faglige guide og sætter fokus på værdifulde koncentrater af resultater fra 25 års forskning og forsøg – krydret med solid erfaringsbaseret viden.
- SØREN BILSTRUP, økologisk planteavler, Spøttrup, og CLAUS ØSTERGAARD, plantechef, ØkologiRådgivning Danmark, demonstrerer en rådgivningssituation med udgangspunkt i guidens spørgsmål til evaluering af markdriftens bæredygtighed.
- SVEN HERMANSEN, chefkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, slår et slag for, hvorfor man skal have en plan, og han samler op på resultatet fra de interaktive spørgsmål besvaret af sessionens deltagere.
A2: KVÆG: To tons lokalt økologisk protein pr. hektar fra græsmarken
- TORBEN SPANGGAARD FRANDSEN, landskonsulent, SEGES, præsenterer de nyeste resultater fra forsøg med græsblandinger og slætstrategier.
- MORTEN NYLAND CHRISTENSEN, specialkonsulent, SEGES, gennemgår beregninger over økonomien i forskellige strategier for lokal proteinforsyning – herunder økonomien i seks slæt.
- GERT LASSEN, økologisk mælkeproducent, Ellinglund, deler sine positive erfaringer med vintervikke og lucerne i græsblandingen.
A3: FJERKRÆ: 100 procent økologisk og lokal fodring af fjerkræ
- NIELS FINN JOHANSEN, konsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fortæller om de udfordringer, som en fodring uden soja vil give, for at overholde fodernormerne for høns og slagtekyllinger.
- NIELS-JUEL NIELSEN, produktchef, Danish Agro, gennemgår konsekvenser af sammensætning og priser på økologiske fjerkræblandinger, som krav om lokal forsyning kan betyde.
- JAN VOLMAR, økologisk fjerkræproducent, Frydensbjerg, deler sine erfaringer med fodring af høns alene på hjemmedyrkede og lokale fodermidler.
A4: BIODIVERSITET: To tons lokalt økologisk protein pr. hektar fra græsmarken
- HANS JOACHIM OFFENBERG, seniorforsker, Aarhus Universitet, fortæller om muligheder og udfordringer med at anvende myrer til bekæmpelse af frostmålerlarver og svampesygdomme i økologisk æbleavl.
- LENE SIGSGAARD, lektor, Københavns Universitet, præsenterer sin viden om nyttedyrs fødebehov og effekter af stribedyrkning på skadedyr og deres naturlige fjender.
- VIBEKE LANGER, lektor, Københavns Universitet, og TRINE SCHWENNESEN, konsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, giver status på muligheder og udfordringer med aktiv anvendelse af nyttedyr i økologisk raps og hestebønner.
A5: GRÆSPROTEIN: Græsprotein – et bæredygtigt lokalt foderprotein
- SØREN KROGH JENSEN, professor, Aarhus Universitet, introducerer tilhørerne til emnet og styrer diskussionen sidst i sessionen. (Ingen præsentation)
- ERIK FOG, landskonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, giver et overblik over udviklingsaktiviteterne, og over hvor langt vi er nået med græsprotein.
- TORBEN JENSEN, produktchef, Vestjyllands Andel, fortæller om mulighederne for at erstatte soja med græsprotein i økologiske foderblandinger. (Ingen præsentation)
- NIKOLAJ PEDER HANSEN, ph.d.-studerende, Aarhus Universitet, præsenterer nye resultater om foderværdien af græspulp som kvægfoder. (Ingen præsentation)
- JACOB KROG, specialkonsulent, SEGES, gennemgår beregninger over økonomien for landmanden i at levere græs til produktion af græsprotein.
B1: PLANTER: Bedre brug af efterafgrøder
- MALENE HANGSTRUP KRÆFTING, projektleder, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fortæller om, hvordan etablering af efterafgrøder i systemer med dyrkning af grøntsager kan øge kulstofbindingen i jorden.
- TORBEN MATTHIESEN, økologisk planteavler, Jennelgaard, vil dele sine erfaringer med at anvende kløver som grøngødning i vårsæd og vinterraps.
- CHIARA DE NOTARIS, postdoc, Aarhus Universitet, præsenterer den nyeste viden om faktorer, der har betydning for størrelsen af eftervirkning, samt faktorer, der kan påvirke nitratudvaskningen.
B2: KVÆG: Lokalt dyrket protein og fedt til malkekøer
- MARTIN RIIS WEISBJERG, professor, Aarhus Universitet, præsenterer de nyeste forsøg med økologiske proteinkilder til malkekøer.
- NICOLAJ INGEMANN NIELSEN, chefkonsulent, SEGES, gennemgår resultater fra nye undersøgelser, som viser, at rapsfrø kan være en interessant fedtkilde til den økologiske malkeko.
B3: FJERKRÆ: Restprodukter som foder til fjerkræ
- JOHANNE SCHIMMING, økologisk landmand, Hegnsholt, fortæller om lovgivning, risikovurderinger og logistik ved fodring med recirkulerede restprodukter.
- NIELS FINN JOHANSEN, konsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, gennemgår analyser af biprodukterne, forslag til foderplaner og økonomien i at fodre med restprodukter.
B4: SKOVLANDBRUG: Skovlandbrug – en introduktion
- PATRICK WORMS, President, European Agroforestry Federation, præsenterer perspektiverne for skovlandbrug under nordeuropæiske forhold – herunder hvordan produktionssystemet påvirker klima, miljø, dyrevelfærd og biodiversitet.
B5: FRUGT OG BÆR: Robust økologisk avl af frugt og bær
- MAREN KORSGAARD, akademisk medarbejder, Københavns Universitet, gennemgår vigtige nedslagspunkter i Dyrkningsvejledning for Økologiske Æbler og Pærer fra 2020.
- HANNE LINDHARD PEDERSEN, konsulent, HortiAdvice, vil sætte fokus på, hvilke sorter der er mest robuste i danske økologiske plantager. Derudover fortæller hun om EU projektet Bio-Fruit-Net, hvor økologirådgivere og forskere er gået sammen om at dele information om den mest optimale dyrkning af æbler, pærer og blommer.
- HELLE MATHIASEN, konsulent, HortiAdvice, tager dig med gennem helt nye danske resultater vedr. bestøvning af æbler og resultater for jordbær, som også har stor gavn af bestøvere.
C1: PLANTER: Samdyrkning
- ANDERS BORGEN, grundlægger og planteforædler, Agrologica, fortæller om robustheden med sortsblandinger og om de udfordringer med afsætning og kvalitet, der kan følge med samdyrkning.
- HANNE LAKKENBORG KRISTENSEN, lektor, Aarhus Universitet, præsenterer data fra nye markforsøg med samdyrkning af kål, rødbede og hestebønner og fortæller, hvordan dyrkningssystemet kan påvirke biodiversiteten.
- STEEN NØRHEDE, økologikonsulent og landmand, deler sin viden om, hvordan polykultur øger biodiversiteten og opbygningen af kulstof i jorden.
C2: KVÆG: Ko og kalv sammen
- MARGIT BAK JENSEN, professor, Aarhus Universitet, gennemgår resultater fra de nyeste forsøg om dyrevelfærd og udfordringer ved lang ko-kalv kontakt.
- IBEN ALBER CHRISTIANSEN, økologikonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fortæller om praktiske løsninger og management i besætninger med ko og kalv sammen.
- KRISTINE DALBACH, kvægbrugsleder, Svanholm Gods, og MEIE PETERS, økologisk mælkeproducent, Ny Dyrvig, deler erfaringer med systemer, hvor kalven går lang tid sammen moderen eller hos en ammetante.
- MEIE PETERS
C3: GRIS: Avl af robuste økologiske grise
- TRINE VILLUMSEN, adjunkt, Aarhus Universitet, fortæller om brugen af genomiske test som et værktøj til at fremme de økologiske avlsmål for grise.
- TORBEN LANGER, økologisk griseproducent, Holstebro, deler sine erfaringer med det nye avlsprogram og definerer ideelle avlslinjer for sin egen produktion.
- MORTEN KARGO, seniorforsker, Aarhus Universitet, lægger op til en diskussion blandt deltagerne om avlsmål og udvikling af fremtidens avlssystem for økologiske grise.
C4: SKOVLANDBRUG: Skovlandbrug – status og potentiale under danske forhold
- JULIE ROHDE BIRK, projektleder, skovlandbrug, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, giver en status på udvikling og udbredelse af skovlandbruget i Danmark.
- ANNE GRETE KONGSTED, seniorforsker, Aarhus Universitet, præsenterer eksempler på nytænkning af systemer med grise og træer – til gavn for dyr og miljø.
- HANNE LINDHARD PEDERSEN, konsulent, HortiAdvice, fortæller om skovlandbrugssystemer med frugt og bær i praksis.
C5: AQUAKULTUR: Økologisk akvakultur – en niche i vækst til gavn for lokal og robust fødevareproduktion
- VILLY J. LARSEN, direktør, Foreningen Netværk for Økologisk Akvakultur, fortæller om perspektiverne i en øget produktion af økologisk fisk og muslinger samt om potentialer for samarbejde mellem landmænd og akvakulturbrugere.
- ALFRED JOKUMSEN, seniorrådgiver, DTU Aqua, beretter om forbedret vandkvalitet samt skjul og skygge i forhold til at opnå en bedre velfærd og et mere robust opdrætsmiljø. Han fortæller desuden om biologisk bekæmpelse af hudsnyltere – herunder foranstaltninger for at undgå tab som følge af den alvorlige sygdom rødpletsyge.
D1: PLANTER: DM i jordfrugtbarhed
- ANNETTE VIBEKE VESTERGAARD, landskonsulent, SEGES, fortæller om, hvordan du skaber en levende og frugtbar jord.
Det har vi gjort for at øge jordens frugtbarhed. Vi portrætterer vinderfeltet i DM i jordfrugtbarhed, Økologi. - TOVE MARIEGAARD PEDERSEN, specialkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, afslører vinderne af 1., 2. og 3. pladsen i kategorien DM i jordfrugtbarhed, Økologi.
D2: KVÆG: Vejen til økologisk mælk og kød på 100 procent græs
- ARNE MUNK, konsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, gennemgår cases for bedrifter som overvejer omlægning til ren græsbaseret mælkeproduktion.
- IBEN ALBER CHRISTIANSEN, økologikonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, præsenterer arbejdet med udvikling af kriterier for græsbaseret kødproduktion.
- MARGRETHE THERKILDSEN, lektor, Aarhus Universitet, fortæller, hvordan spise- og kødkvalitet påvirkes hos kvæg, der kun er opfodret på græs.
D3: GRIS: Grovfoder og restprodukter til grise
- MARIA ESKILDSEN, postdoc, Aarhus Universitet, præsenterer resultater fra helt nye forsøg med kløvergræs og grovfoder til søer og fortæller, hvordan det påvirker anbefalingerne for fodring af økologiske søer.
- SARAH-LINA AAGAARD SCHILD, specialkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fortæller om, hvordan brugen af restprodukter til foder er en vej til mere bæredygtighed, og hun informerer om de restprodukter, der findes, og hvad deres potentiale er som fodermiddel til grise.
- JOHANNE SCHIMMING, økologisk landmand, Hegnsholt, fortæller om erfaringerne med restprodukter til økologiske grise på sin bedrift.
D4: BIODIVERSITET: Biodiversitet på gårdniveau
- Oplægget blev holdt af Klaus Loehr-Petersen, Biodynamisk Forening: ENDRIK MAAT, gartner, Gartneriet Rødmose, fortæller om fokus på liv og mangfoldighed på sit biodynamiske jordbrug med alsidig grøntsagsproduktion, køer, heste, høns, geder, gamle træer og vådområder.
- BENT RASMUSSEN, økologikonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, giver gode råd om en prioritering af indsatsen, for at få mest mulig biodiversitet på bedriften.
D5: ROBUSTE ØKO-BEDRIFTER: Bæredygtighed og klimaneutralitet i praksis på Shimpling Park Farm
PLENUM 2 Cirkulært landbrug
- KNUD TYBIRK, Senior Innovation Manager, Food & Bio Cluster Denmark, præsenterer principperne for et cirkulært økologisk landbrug og gennemgår en model for cirkulært landbrug baseret på drøftelser med økologiske og konventionelle landmænd på Samsø.
- HENRIK WENZEL, professor, Institut for Grøn Teknologi og SDU Livscykluscenter, stiller skarpt på landbrugets rolle i den cirkulære økonomi. Det sker med afsæt i de globale bæredygtighedsudfordringer og klimahandlingsplaner, grøn omlægning af energisystemet og affaldshåndtering, især den organiske fraktion. Desuden omtaler han biogassens rolle samt vigtige kulstof- og næringsstofkredsløb.
- CASPER LAURSEN, afdelingsleder, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, styrer efterfølgende en diskussion, som har fokus på, hvilke krav økologien skal stille, og hvor den vil være særligt udfordret. (Ingen præsentation)
E1: KLIMA: Kend dit klimaaftryk på bedriften
- JULIE S. HENRIKSEN, landbrugsfaglig projektleder, og FRANK OUDSHOORN, chefforsker, begge fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, præsenterer landbrugets nye klimaværktøj. Få indblik i, hvordan det er bygget op, og hvordan det kan bruges på bedriften til at reducere dit klimaaftryk.
- PLANTER: FRANK OUDSHOORN, chefforsker, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, sætter fokus på, hvordan du bruger klimaværktøjet i forhold til økologisk planteproduktion og præsenterer virkemidler til at reducere den økologiske planteavls klimaftryk.
- KVÆG: MARTIN ØVLI KRISTENSEN, specialkonsulent, SEGES sætter fokus på, hvordan du bruger klimaværktøjet i forhold til økologisk kvægproduktion og præsenterer virkemidler til at reducere klimaaftrykket på de økologiske kvægbedrifter.
- GRIS: FINN UDESEN, chefkonsulent, SEGES, sætter fokus på klimaværktøjets muligheder i forhold til økologisk griseproduktion og præsenterer virkemidler til at reducere klimaaftrykket fra de økologiske grise.
- FJERKRÆ: JETTE SØHOLM PETERSEN, chefkonsulent, SEGES, sætter fokus på klimaværktøjets muligheder i forhold til økologisk fjerkræhold og præsenterer virkemidler til at reducere klimaaftrykket ved hold af økologisk fjerkræ. (Ingen præsentation)
E2: CIRKULÆRT LANDBRUG: Resurser og kvalitet af recirkulerede restprodukter
- ANTON RASMUSSEN, økologikonsulent, og CASPER LAURSEN, afdelingsleder, begge fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug, præsenterer beregninger over, hvor meget køkkenaffald og spildevandsslam, der potentielt kan recirkuleres til de økologiske marker.
- JAKOB MAGID, lektor, Københavns Universitet, og ANNEMETTE PALMQVIST, prodekan, Roskilde Universitet, fortæller om kvalitet og risici ved brugen af recirkulerede produkter som gødning – herunder mulige risici for mennesker og dyr. Jakob Magid præsenterer desuden de seneste undersøgelser om holdningen blandt økologiske forbrugere til at bruge cirkulerede restprodukter som næringsstof på markerne.
E3: REGLER: Sådan påvirker nye regler de økologiske mark- og sædskifteplaner
- SVEN HERMANSEN, chefkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fortæller om det faglige grundlag for et ”fornuftigt” økologisk sædskifte.
- LARS HOLDENSEN, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer Økologi, fortæller om det politiske grundlag for de nye sædskifte- og kulstofbindingskrav.
- OLE OLSEN, økologisk planteavler, Holmegaard, fortæller om, hvordan hans sædskifte ser ud, så det honorerer de nye krav.
- JEFFREY GILMOUR, fuldmægtig i Landbrugsstyrelsen, fortæller, hvordan Økologikontrollen vil kontrollere, at de nye sædskifte- og kulstofbindingskrav overholdes.
- DARRAN THOMSEN, økologirådgiver, VKST, giver et indblik i, hvordan planteavlsrådgiveren vil håndtere de nye regler i gødnings- og markplanlægningen og hvilke typiske udfordringer reglerne giver.
E4: PLANTER: Planteprotein til humankonsum
- LÆRKE KIRSTINE LUND, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer, sætter fokus på, hvad forbrugerne vil have, når hun præsenterer de nyeste indsigter om plantepræferencer og forbrug lokalt og globalt.
- INGER KJÆRGAARD, kok og indehaver, The Cookroom, sætter fokus på smagen. Inger Kjærgaard har sammen med Økologisk Landsforening smagt sig gennem dusinvis af forskellige bælgfrugt sorter og udleder ”Det er vigtigst, at det smager godt”, og det gør det, når kokkene øver sig og lærer at arbejde med de nye råvarer, som bidrager med masser af smag og konsistens i gryderne.
- INGER BERTELSEN, chefkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, præsenterer dyrkningsforsøg med The Big Five: lupiner, hestebønner, linser, ærter, kikærter og fortæller om, hvad man skal være særligt opmærksom på ved dyrkning af afgrøder.
- JESPER FOG-PETERSEN, plantefaglig vidensudvikler, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, fortæller, om det virkelig kan passe, at sorter af bælgfrugter fra Canada, Australien, Grækenland og Litauen samt gamle landsorter som lollandske rosiner har en fremtid i dansk planteavl. Hvad kan vi bruge dem til i den grønne omstilling?
- METTE DAMBORG HANSEN, landskonsulent, SEGES, og LÆRKE KIRSTINE LUND, chefkonsulent, Landbrug & Fødevarer, kaster lys over, hvad økologiske landmænd kan få ud af at gå med på den grønne bølge – bl.a. med eksempler på parter i værdikæden, der har fundet sammen og skabt grøn forretning.
E5: GENERATIONSSKIFTE OG EJERFORMER: Veje til et generationsskifte, der er til at betale
- NICOLAJ MØLLER GREGERSEN, landmand, Ormsiggård, har overtaget markdriften, mens hans far fortsat har køerne. Nikolaj fortæller, hvordan generationsskiftet er aftalt og forløber, og om erfaringer med at dyrke nye afgrødetyper.
- PER MIDTGAARD-OLESEN har forpagtet Solhøjgård ved Nørup af Dansk Økojord. Per fortæller om partnerskabet med Dansk Økojord A/S, og hvordan det har gjort det muligt at etablere en produktion af søer på gården.
- THOMAS HARTTUNG, landmand og iværksætter, Barritskov, og SØREN HERMANSEN, direktør, Samsø Energiakademi, fortæller om RAND-projektet: 11 nabogårde á ca. 40 ha på arealer rundt om Barritskov for forpagtere, der i tæt samarbejde vil dyrke regenerativt, biodynamisk og multifunktionelt.
- KIM QVIST, direktør, Dansk Økojord A/S, fortæller om den positive udvikling i køb af gårde til forpagtning. Udfordringen er nu ofte at finde unge, der kan og vil drive et landbrug.
F1: KLIMA: Hvordan kommunikerer vi vores klimaindsats?
- CAMILLA UDSEN, projektchef for fødevarer, Forbrugerrådet, fortæller om Forbrugerrådets holdning til klimakommunikation, når det gælder fødevarer.
- ANNE KJELDSEN, kategoridirektør, Arla Foods, fortæller om Arlas model for klimakommunikation og virksomhedens tanker bag modellen.
F2: CIRKULÆRT LANDBRUG: Fremtidens gødning til økologerne: Fra køkken til mark
- MONA CARØE JENSEN, chef-økonoma, Regionshospitalet Randers, præsenterer resultater fra et forsøg med tilbageførsel af økologisk madaffald gennem en omdannelse til økologisk gødning. (Ingen præsentation)
- SUSANNE LINDENEG, specialkonsulent, Københavns Kommune, og JACOB WAGNER JENSEN, biomassechef, Bioman, fortæller om, hvilke kvalitetskrav kommunen stiller over for behandlingsanlæggene, samt en ny lovgivning, der sætter grænser for indholdet af fysiske urenheder i affaldsbaseret gødning.
- MARIE-LOUISE RISGAARD, fuldmægtig, Landbrugsstyrelsen, giver status for lovgivningen på området og for arbejdet med at udvikle en økologivejledning for afgasset biomasse.
F3: REGLER: Perspektiver for økologisk såsæd under nye regler
- MERETE BUUS, chefkonsulent, Landbrugsstyrelsen, præsenterer den nye Økologiforordning, der træder i kraft i 2022, og som har et mål om 100 procent økologiske frø i 2036.
- TOVE MARIEGAARD PEDERSEN, specialkonsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, præsenterer LIVESEED-projektet, som er et europæisk samarbejde om at fremme brugen af økologisk plantemateriale.
- ANDERS BORGEN, grundlægger og planteforædler, Agrologica, præsenterer nye typer af såsæd i form af økologisk heterogent materiale og sorter samt mulighederne heri.
- MORTEN ØSTER KRISTENSEN, indehaver, Samsø Mel og formand for bestyrelsen for Landsorten, fortæller om, hvordan økologiske landmænd får adgang til nye sorter af såsæd, som ikke findes i almindelig handel.
F4: PLANTER: Regenerativt jordbrug i en økologisk kontekst
- MARTIN BECK, rådgiver, fortæller om sin mission om at udvikle et resilient regenerativt jordbrug og deler sine erfaringer med de regenerative metoder samt de seneste trends og tendenser.
- ALFRED GRAND, økologisk landmand fra Østrig og medlem af det amerikanske ”Regenerative Organic Alliance”, giver sit perspektiv på regenerativt jordbrug i en økologisk kontekst, når han fortæller om sit forsknings- og forsøgslandbrug ’Grand Farm’.
F5: MARKED OG FORBRUG: Lokal fødevareforsyning
- KATRINE BACH HANSEN, gartner, Øhave på Tåsinge, fortæller om dyrkning af grøntsager på lejet jord, som hun afsætter til private og restauranter lokalt. Poseleveringer og CSA-ordning om medansvarlig økonomi er en vigtig del af økonomien i Øhave.
- LOLKE VAN MULLIGEN, landmand, Solskin I/S i Taps, fortæller om fordele, udfordringer og planer for afsætningen fra deres biodynamiske landbrug med grøntsager og kirsebær samt får, kvæg og grise.
G1: KLIMA / KVÆG: Klimaoptimeret produktion af økologiske ungtyre
- ARNE MUNK, konsulent, Innovationscenter for Økologisk Landbrug, giver status på produktionen af økologiske tyrekalve og på CO2-belastningen ved produktionen.
- KIRSTINE FLINTHOLM JØRGENSEN, projektkonsulent, Center for Frilandsdyr, præsenterer resultater fra projektet ”Klimaoptimeret produktion af ungtyre,” som viser, hvordan man bedst optimerer økonomi og lav klimabelastning samtidig.
- PER SPLETH, specialkonsulent, SEGES, gennemgår konkrete tiltag på bedriften, som sænker klimabelastningen ved produktion af økologisk kalve- og ungtyrekød.
G2: CIRKULÆRT LANDBRUG: Recirkulering gennem biogas og organisering i leverandørforeninger
- MICHAEL TERSBØL, økologisk plante- og biogasrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark, giver sit bud på, hvordan vi kommer videre med biogas i økologisk landbrug.
- JENS CHRISTIAN MATHIASEN, formand for Leverandørforeningen til Nature Energy Månsson Biogas, og MICHAEL TERSBØL, fortæller om foreningens erfaringer med at skabe en bred interesse i området for at levere biomasse til anlægget og om driften af en økologisk biogaslinje.
- BRUNO SANDER NIELSEN, faglig direktør, Biogas, introducerer tilhørerne til emnet og styrer diskussionen sidst i sessionen. (Ingen præsentation)
G3: REGLER: Økologiens placering i fremtidens europæiske landbrugspolitik
- PETER RITZAU EIGAARD, enhedschef, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, giver en status på Danmarks arbejde med CAP 23 og udformning af ECO-schemes.
- KIRSTEN LUND JENSEN, sektorchef Økologi, Landbrug & Fødevarer, og SYBILLE KYED, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening, tegner konturerne af den fremtidige landbrugsstøtte til danske økologer. De fortæller, hvordan Landbrug & Fødevarer og Økologisk Landsforening ser, at de forskellige ECO-schemes og støtteordninger under landdistriktspolitikken kan spille sammen. (Ingen præsentation)
G4: PLANTER: Jordens frugtbarhed og mikrobiologi
- JANNE AALBORG NIELSEN, landskonsulent, SEGES, fortæller om, hvilke kemiske analyser, f.eks. Albrecht-analyse, og hvordan biologiske tests som Solvita og Mikrobiometer, kan bruges i vurderingen af jordens frugtbarhed.
- ERIK KRISTENSEN, planterådgiver, ØkologiRådgivning Danmark, fortæller om Soil Food Web-analyser af jordens mikrobielle netværk, og hvad det kan betyde for kulstoflagring og dyrkningssikkerhed.
G5: BIODYNAMISK: Biodynamisk dyrkning og revitalisering
- METTE STJERNHOLM MELDGAARD, frugtavler, StrynØfrugthave og mosteri, fortæller, hvorfor hun dyrker biodynamisk, og hvad det betyder for det praktiske arbejde med jorden, træerne og dyrene. Og hvad det bevirker for kvaliteten af frugt og most.
- NIELS VINGE RASMUSSEN, landmand, Kathrinesminde, fortæller om jordens frugtbarhed, komposten og biodiversiteten på gården med malkekøer. Og om sin dagligdag med ko-flokken, dens ”gruppe-jeg” og det sociale liv med elever, der er interesserede i økologi plus noget mere. (Ingen præsentation) Se video
PLENUM 3: Mere liv – større oplevelser i munden
ØKOLOGI-KONGRES 2023 • 21.-22. NOVEMBER PÅ VINGSTED HOTEL & KONFERENCECENTER