SHOWS/MATERIALE 2019
Her kan du finde indlægsholdernes præsentationer og materiale fra Økologi-Kongres 2019. Materialerne ligger som pdf. (Se materiale fra tidligere kongresser her)
PLENUM 1 KLIMA OG BÆREDYGTIGHED JORDEN KALDER! HVAD GØR VI?
- Marie Trydeman Knudsen: Bæredygtighed og økologi
- Jesper Theilgaard: Konsekvenserne af den globale opvarmning – og hvad vi kan gøre
A1: KLIMA OG BÆREDYGTIGHED: Landmandens værktøjer til udvikling af bedriftens bæredygtighed
- FRANK OUDSHOORN, specialkonsulent i bæredygtighed, SEGES Økologi Innovation, fortæller om landmændenes erfaringer med RISE bæredygtighedsanalyser og handlingsplaner.
- HELLE BORUP FRIBERG, direktør, Økologisk Landsforening, og MICHAEL LANGBERG, markedschef, Økologisk Landsforening, vil tale om Økologi 3.0 og Økologiløft-processen.
- LARS BREDAHL, landmand, deler sine erfaringer med at arbejde både med RISE og ØkologiLØFT.
A2: PLANTER: Højere økologiske udbytter med flere tilgængelige næringsstoffer
- SVEN HERMANSEN, chefkonsulent, SEGES Økologi Innovation, fortæller, hvad skal der til for at opnå højere udbytter, hvor der er ubalancer i næringsstofforsyningen, og hvordan vi udvikler rådgivningskoncepter tilpasset landmændenes behov.
- HENRIK MØLLER, seniorforsker, Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, beskriver, hvordan vi recirkulerer næringsstoffer på bedriften via biogasanlægget.
- JAKOB MAGID, lektor, Institut for Plante- og Jordvidenskab, Københavns Universitet, giver eksempler på, hvilke alternative næringsstofkilder man kan lave fra restprodukter.
- VERONIKA HANSEN, postdoc, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, deler viden om efterafgrøder, herunder arternes egenskaber for optagelse og frigivelse af næringsstoffer og deres effekt på udbytte af efterfølgende afgrøde.
A3: POLITIK: Økologiens status i EU efter 2021
- MALENE KJER ANDERSEN, specialkonsulent i Landbrugsstyrelsen, fortæller om hvilke væsentlige ændringer, der er i vente i forbindelse med EU’s nye økologiforordning.
- NIELS LINDBERG MADSEN, EU-politisk chef i Landbrug & Fødevarer, giver en status på, hvordan konturerne af EU’s nye landbrugspolitik forventes at se ud.
- SYBILLE KYED, Landbrugs- og Fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening og KIRSTEN LUND JENSEN, Økologichef, Landbrug & Fødevarer, giver perspektiver på økologiens muligheder i den kommende CAP.
A4: FRUGT OG GRØNT: Mobil grøngødning til frugt, bær og grønt
- JØRN NYGAARD SØRENSEN, seniorforsker, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, vil fortælle om gødningseffekten af grøn og blå biomasse, herunder hvad fordelene er ved mobil grøngødning; hvor godt det virker; om det er bedst frisk, ensileret eller tørret. Og sidst men ikke mindst, kan det betale sig?
- SVEND DAVERKOSEN, Aarstiderne på Barritskov, deler ud af erfaringer med mobil grøngødning i praksis.
- PETER BAY KNUDSEN, Skiftekær Økologi, vil bidrage med anbefalinger til anvendelse af mobil grøngødning.
A5: KVÆG: Management skal sikre dyrevelfærd ved naturafgræsning
- CAMILLA FLØJGAARD, Tenure Track Forsker på Aarhus Universitet, taler om, hvorfor græsning er vigtig for biodiversiteten, hvordan helårsgræsning versus sommergræsning og tilskudsfodring påvirker dyrenes græsning og dermed biodiversiteten og naturforvaltningen.
- IBEN ALBER CHRISTIANSEN, kvægkonsulent i Økologisk Landsforening med speciale i dyrevelfærd, præsenterer naturafgræs-ningsdilemmaer, som har givet anledning til at arbejde med udviklingen af nyt vurderingsværktøj.
A6: KYLLINGER: Hvorfor skal forbrugerne købe din økologiske kylling?
- TOKE MUNK SCHOU og JETTE SØHOLM PETERSEN, fjerkrækonsulenter i SEGES Økologi Innovation: De økologiske kyllinger har plads, men bruger de den? Der er innovation og udedesign på programmet.
- HANNE CASTENSCHIOLD, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer: Øko, fritgående eller konventionel kylling – kan du smage forskel? Hvad siger eksperterne? Highlights fra en helt ny undersøgelse.
- LÆRKE KIRSTINE LUND, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer: Derfor synes vi, at forbrugerne skal købe din økologiske kylling. Hvad synes du?
A7: BIODYNAMISK: Biodynamiske resultater i praksis og forskning
- BIRTHE M. HOLT, gartner i Hertha Levefællesskabs gartneri, fortæller om sine erfaringer med at have humus som vigtigste ’afgrøde’ i sin dyrkning af grøntsager til Herthas beboere.
- KLAUS LOEHR-PETERSEN, projektleder, Foreningen for Biodynamisk Jordbrug, fremlægger resultater fra videnskabelige forsøg med de biodynamiske metoder med fokus på jordens frugtbarhed.
A8: KOMMUNER: Økologi – en vækst-motor for regioner og kommuner
- KIRSTEN LUND JENSEN, økologischef i Landbrug & Fødevarer, sætter økologien på dagsordenen og fortæller, hvordan kommunerne kan sætte skub i en økologiske omstilling i samarbejde med erhvervslivet.
- PAUL HOLMBECK, politisk direktør i Økologisk Landsforening, giver sit bud på, hvordan økologi kan være nøglen til succes i kommuner og regioner.
- JONAS KEIDING LINDHOLM interviewer borgmestre om, hvordan deres kommuner har arbejdet strategisk med økologi, hvad deres bevæggrunde har været for omstillingen, og hvilke resultater de har opnået.
- FRANCISKA ROSENKILDE, kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune, hvor der bliver arbejdet ambitiøst med både klima og bæredygtighed. Hør hvordan økologien også har fået en særlig plads i denne dagsorden.
- CARSTEN RASMUSSEN, borgmester i Lejre kommune, hvor økologien er indarbejdet i alle kroge af kommunen.
Carsten fortæller om det målrettede arbejde med økologien og de resultater, kommunen har opnået med økologien. - KAI O. ANDERSEN, næstformand for klima- og miljøudvalget i Viborg Kommune, hvor den økologiske omstilling er forholdsvis ny. Hør om deres bevæggrunde, og hvad der fik dem til at gå i gang.Se powerpoints
B1: KLIMA OG BÆREDYGTIGHED: Klimaberegnings-værktøj på gårdniveau
- METTE KRONBORG, klimakonsulent i Økologisk Landsforening, præsenterer værktøjet og fortæller, hvorfor det er relevant at kigge på klimaoptimering i landbruget.
- FRANK OUDSHOORN, specialkonsulent i bæredygtighed i SEGES Økologi Innovation, fortæller, hvordan man trækker data fra dataplatformen samt om værdien af disse data.
- FRANK OUDSHOORN, præsentation nr. 2
- JENS KROGH, landmand, Kroghsminde, har brugt klimaværktøjet på sin bedrift og fortæller om sine erfaringer med værktøjet.
B2: PLANTER: Behovet for økologisk planteproduktion til konsum
- KATRINE EJLERSKOV, Økologi-koordinator i Dansk Vegetarisk Forening, fremlægger resultaterne af en undersøgelse af forbrugernes indkøbsvaner, forbrugerpræferencer og ønsker til fremtidig produktudvikling.
- ULRICH KERN-HANSEN, Organic Plant Protein A/S, fortæller om missionen med den nye virksomhed og det forventede behov for økologiske ærter og hestebønner til produktionen af teksturerede proteiner, som kan erstatte kød.
B3: JORDEN: Brug dræning og afvanding aktivt for at øge jordens frugt-barhed
- STINNA SUSGAARD FILSØ, konsulent i dræning og afvanding, SEGES, opdaterer os på betydningen af en veldrænet jord, årsager til dårlig afvanding, mulige løsninger, og hvad opleves fra praksis
- JENS RICHTER JUNGERSEN, konventionel landmand, JSJ-agro I/S, Birkelse Gods, deler praktiske erfaringer og overve-jelser omkring dræning og afvanding.
B4: FRUGT OG GRØNT: Robuste sorter af æbler og pærer – og nye æblesorter fra kerner
- HANNE LINDHARD PEDERSEN, konsulent i HortiAdvice, fremlægger resultaterne fra 30 frugtavleres erfaringer med kvaliteterne af æble- og pæresorter.
- MAREN KORSGAARD, akademisk medarbejder, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, fortæller om formålet, processen og resultaterne i projektet ”Fra æblekerner til æblesorter”.
B5: KVÆG: Mere græs i fodring af kvæg
- TROELS KRISTENSEN, seniorforsker, Institut for Agroøkologi – Jordbrugssystemer og Bæredygtighed, Aarhus Universitet, fortæller om ny viden om fodring med frisk græs.
- HANS LUND, kvægkonsulent i ØkologiRådgivning Danmark, fortæller om erfaringerne fra forskellige landmænd og fra Team Eliteafgræsning.
B6: GRIS: Smittepres og økologiske smågrise
- TOVE SERUP, landskonsulent, SEGES Økologi Innovation, præsenterer resultaterne af projektet ”Smittepres i økologisk svineproduktion”.
- NIELS THING, landmand og projektvært, fortæller om problemer med smittepres i sin besætning.
- SVEN HAUGEGÅRD, dyrlæge, Laboratoriet Kjellerup, præsenterer billeder og analyseresultater fra forskellige bedrifter.
B7: NÆRINGS-STOFFER: Hold på ammoniakken
- TAVS NYORD, landmand og forsker ved Aarhus Universitet, fremlægger resultater af test af forskellige teknikker, som kan reducere ammoniakfordampning uden brug af svovlsyre – teknikker, som kan være et alternativ til slæbeslanger og egentlig nedfældning.
- MARTIN NØRREGÅRD HANSEN, landskonsulent, SEGES, vil præsentere resultater af gødningsværdien af afgasset gylle samt komme med anvisninger vedrørende de mest optimale udbringningstidspunkter. Han vil desuden kort introducere muligheden for at placere gylle til majs.
B8: KOMMUNER: Cases fra kommuner, der bruger økologi aktivt (I)
- PEDER BLIGAARD, landbrugschef, Økologisk Landsforen-ing, fortæller om omlægningstjekket, hvor 29 kommuner har brugt omlægningstjekket aktivt i indsatsen for at beskytte drikkevandsressourcerne. Hør om erfaringerne.
- JULIE CHERONO SCHMIDT HENRIKSEN, land-brugsfaglig projektleder i Økologisk Landsforening, arbejdede på projektet Klimalandmand. Hør hvordan landbruget endte med at bidrage til kommunernes klima-planer og uddannede kommunale konsulenter til at løse klima-problemstillinger i landbruget.
- LINDA UDKLIT, projektkonsulent, økologi og natur i AgriNord, arbejder med ’Green Cities’ og fortæller om, hvordan økologien kan bidrage til mere natur i kommunen.
- TINA UNGER, klima- og bæredygtighedskonsulent i Lejre Kommune, fortæller om erfaringerne, fra dengang Lejre satte sig for at undersøge, hvor langt man kan komme ved at tænke økologi ind i alle områder af kommunen. Tina deler ud af sine erfaringer om arbejdet med omlægning og branding af Lejre som den ´Økologiske kommune`.
- SVEN BRODERSEN, direktør på Gram Slot, giver os et indblik i, hvordan økologi kan bidrage til erhvervslivet. Gram Slot driver i dag 2500 hektar økologisk landbrug og er en virksomhed i stærk vækst, der vægter det lokale samarbejde højt.
- MARIANNE DITTMANN, sektionsleder og projektleder for Det Økologiske Spisemærke i Fødevarestyrelsen, inviterer os alle med til fejringen af de økologiske spisemærker, som fylder 10 år. Kom og hør om, hvor langt de er kommet.
- JETTE EGGERS, køkkenleder i Odense Kommune. Jette tog sit personale med ud på en rejse igennem den økologiske omlægning. Hør hvordan det gik, og bliv klogere på, hvordan økologien kan påvirke trivslen på arbejdsplad-sen.
- BIRTE BRORSON, er specialist i økologisk omlægning og fortæller, hvor nemt man komme i gang med at omlægge sit køkken til økologi.
- SØREN EJLERSEN, er bl.a. kendt for at være medstifter af Haver til Maver – et koncept ca. halvdelen af de danske kommuner samarbejder med. Det er her børn får økologisk jord under neglene og oplever at dyrke deres egne grøn-sager fra bunden. Skal jeres skoler også være med?Se powerpoints
C1: KLIMA OG BÆREDYGTIGHED: Boost naturen på bedriften
- BENT RASMUSSEN, projektleder i Økologisk Landsforening, fortæller om Naturhandlingsplaner – værdi og prioritering bag valg af naturindsatser på bedriften.
- TORBEN LANGER, landmand, Granly, Holstebro, fortæller i en film om sine erfaringer.
- ANDREA ODDERSHEDE, specialkonsulent i SEGES, beskriver Naturtjek: Idéer og inspiration til effektive naturtiltag på den økologiske bedrift.
C2: PLANTER: Potentialet for dyrkning af plante-protein til konsum
- INGER BERTELSEN, chefkonsulent i økologisk planteproduktion, SEGES Økologi Innovation, beskriver produktionsmulig-heder og fremlægger erfaringer med produktion af proteinafgrøder til human ernæring i Danmark.
- SABRINA RUZANSKI, projektleder for EU-projektet Protein2Food ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, fortæller om, hvordan man skaber værdi i hele kæden fra primærproduktion af konsum-proteinafgrøder til den enkelte forbruger.
- DORTE BODIN DRESBØLL, lektor ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet, fortæller om dyrk-ning af nye proteinholdige afgrøder til konsum.
C3 PLANTER: Økologisk skovland-brug i Danmark – erfaringer og fremtid
- METTE KRONBORG, økologikonsulent, klima i Økologisk Landsforening, har arbejdet med skovlandbrug i flere år. På mødet introducerer hun, hvad skovlandbrug er og skovlandbrugets klimapotentiale som del af fremtidens samfundsgoder.
- JØRGEN AAGAARD AXELSEN, seniorforsker ved Aarhus Universitet, formidler, hvad naturpotentialet er i skovlandbrug som et element til at bidrage til samfundsgoderne fremadrettet.
- MADS HELMS, mælkeproducent og skovlandbrugspraktiker, viser en billedserie af egen bedrift og deler tanker, udfordrin-ger og muligheder ved systemet samt fortæller om praktiske erfaringer med skovlandbrug i Danmark.
C4: FRUGT OG GRØNT: Frugt og bær: Behov, regler og tilskuds- muligheder
- HENRIK HINDBORG, markedschef, detail i Økologisk Landsforening, beskriver den eksplosive salgsudvikling af økologisk frugt og bær i Danmark.
- CARSTEN CHRISTENSEN, ansvarlig for indkøb af frugt og grønt til Lidl i Danmark, fortæller om forventningerne til behovet for økologisk frugt og bær i Danmark de kommende år, samt om der er en betalingsvillighed til at give en merpris for at få det danskproduceret.
- TOMMY RØNNOW, fagkonsulent frugt & grønt i Hørkram, spørger: Hvordan ser det økologiske frugt- og bærmarked ud fra foodservice-siden? Hvad forventer vi at opleve i fremtiden? Kom og vær med, når vi prøver at tage pulsen på det, kunderne efterspørg hos os, og om vi kan imødekomme deres ønsker.
- BIRGIT INGVORSEN, landskonsulent for regler og tilskud, SEGES Økologi Innovation, fortæller om de gældende regler og tilskudsmuligheder ved dyrkning af økologisk frugt og bær.
C5: KVÆG: Malkekøers længere holdbarhed – fordele og ulemper
- FINN STRUDSHOLM, specialkonsulent, økologisk kvægproduktion i SEGES Økologi Innovation, fortæller om malkekøers holdbarhed: Status i dag, fordele og udfordringer, betydende parametre, og internationale erfaringer.
- JULIE C. S. HENRIKSEN, landbrugsfaglig projektleder, kvæg i Økologisk Landsforening, giver en introduktion til malkekøers holdbarhed. Hvilke nøgletal relaterer til holdbarhed, og hvilke indsatser kan man arbejde med?
- MEIE PETERS, landmand på Ny Dyrvig, Tarm, fortæller om arbejdet i praksis og ideerne bag længere holdbarhed baseret på arbejdet i en holdbarhedserfagruppe.
C6: GRIS: Harmoniareal til økologisk grise- produktion
- PER TYBIRK, chefkonsulent i SEGES HusdyrInnovation, forklarer om, hvilke produktivitetstal der anvendes i beregningerne af normtallene.
- SVEN HERMANSEN, chefkonsulent i SEGES Økologi Innovation, viser, hvordan normtallene håndteres, når der skal laves mark-/gødningsplan – herunder hvilke tiltag og deres effekt.
- TOVE SERUP, landskonsulent økologisk griseproduktion og KRISTIAN KNAGE-DRANGSFELDT, specialkon-sulent griseproduktion, SEGES Økologi Innovation, giver eksempler på, hvordan man kan forbedre egne tal.
C7: NÆRINGSSTOFFER: Biogas: Landmands- erfaringer, udfordringer og bæredygtighed
- KRISTIAN LUNDGAARD-KARLSHØJ fra Ausumgaard, Hjerm, fortæller, hvorfor han har valgt at blive økolog med bio-gasproduktion. Han vil vise et af de nye eksempler på etablering af biogasproduktion, der skal understøtte en bæredygtig økologisk planteproduktion.
- BRUNO SANDER NIELSEN, faglig direktør i Foreningen Biogasbranchen, fortæller om klimagevinster ved økologisk biogas.
C8: KOMMUNER: Løsningsgalleri fra B8
C9: MAD: Sanselig, økologisk gastronomi
- KENNETH TOFT-HANSEN er kok og indehaver af Svinkløv Badehotel. I 2018 vandt han guld i den verdensberømte og prestigefyldte kokkekonkurrence Bocuse D’Or. På mødet fortæller han, hvordan han vurderer råvarernes ’gastronomiske kvalitet’ samt giver kokkens syn på udfordringer i forbindelse med leverancer.
- NICOLAJ CHRISTIANSEN, køkkenchef på restaurant Tree Top på Hotel Munkebjerg, beskriver, hvad det betyder selv at kunne udvælge friske grøntsager på det lokale biodynamiske gartneri hele året.
D1: KLIMA OG BÆREDYGTIGHED: DK2020: 20 danske kommuner skal leve op til Paris-aftalen Hvad med landbruget?
- MICHAEL MINTER, programleder for Fremtidens fødevarer, CONCITO, kommer med sit bud på, hvordan dansk landbrug, herunder det økologiske, skal bidrage til Paris-aftalen.
- KNUD TYBIRK, projektleder for Biosamfund Samsø, Samsø Kommune, fortæller om en række interessekonflikter mellem landbruget og kommunerne, men også om samarbejde om fødevareproduktion, vandforvaltning, klimatilpasninger, biodi-versitet, spildevand, næringskredsløb og vedvarende energiforsyning.
- FINN TANG, landmand, fortæller om de konkrete tiltag, han har sat i gang ifm. et samarbejde mellem Vesthimmerlands Kommune og Økologisk Landsforening om Klimahandlingsplaner og Klimaskole. Hvordan kan kommuner, stat, interesse- organisationer og universiteterne støtte klimaopgaver på gården?
- TINA UNGER, programleder i Lejre Kommune og projektet DK2020. Lejre Kommune har i flere år udforsket, hvordan øko-logi kan skabe udvikling ud i alle kroge af kommunen. 17 procent af landbruget i Lejre er økologisk – derfor skal der findes løsninger også for økologiske landmænd – gerne i brede partnerskaber.
D2: PLANTER: Fremtidens økologiske sorter
- HANS RAVN HALDRUP, produktudvikler i Nordic Seed, informerer om Nordic Seeds økologiske planteforædling og fremlægger resultater af første års anvendelse af genomisk selektion til økologisk jordbrug.
- ANDERS BORGEN, forædler, Agrologica, kommer med forslag til, hvordan økologerne får adgang til de rette sorter i fremtiden. Det kræver en aktiv indsats, som er muliggjort af en ny økologiforordning.
D3: PLANTER: Økologiske sukkerroer og foderroer
- OTTO NIELSEN, projektleder i Nordic Beet Research, fortæller om forsøg og udvikling inden for blandt andet ukrudts- bekæmpelse.
- DARRAN THOMSEN, økologikonsulent i VKST, fortæller om landmændenes erfaringer med dyrkning af roer og deres placering i sædskiftet m.m.
- BO J.M. SECHER, chefkonsulent ved Nordic Sugar, fortæller om helt aktuelle udbytter, kontraktdyrkning og fremtidens behov for økologiske sukkerroer.
D4: PLANTER: Nye skimmelresistente kartoffelsorter
- PETER KEIJZER, Program coordinator Breeding & Innovative Crops and Cropping, Louis Bolk Instituut, Holland, fortæller om succesen med forædling af nye kartoffelsorter.
D5: KVÆG: Holistisk afgræsning
- ROB HAVARD, engelsk økolandmand, vil tale om: Way working with mob grazing – benefits and learnings.
- MICHAEL KJERKEGAARD, formand for foreningen for Holistisk PLanlagt Afgræsning (HOPLA), vil fortælle om, hvordan foreningen arbejder aktivt med holistisk afgræsning i Danmark.
D6: HUSDYR: Mobil produktion af gris og fjerkræ
- TINA BØJE CLAUSEN, planteavlskonsulent i ØkologiRådgivning Danmark, vil på æglæggerområdet vidensdele i forhold til staldtyper og praktiske erfaringer.
- LARS LAMBERTSEN, konsulent i Økologisk Landsforening, deler erfaringer fra svineområdet i forhold til staldtyper, udfordringer og fordele ved produktionen samt den indsamlede viden fra projekter omkring mobilproduktion.
- BIRGIT INGVORSEN, landskonsulent i SEGES Økologi Innovation, ridser reglerne op på området og anviser, hvor man skal være særlig opmærksom.
D7: NÆRINGSSTOFFER: Recirkulering af hus-holdningsaffald
- CASPER LAURSEN, økologikonsulent, SEGES Økologi Innovation, fremlægger nye resultater af økologiske gødningsforsøg med husholdningsaffald og ny lovgivning for anvendelse af husholdningsaffald til økologi.
- BJARNE FOGED LARSEN, Project Manager i Daka ReFood, beskriver anvendeligheden af afgasset husholdningsaffald, herunder kvalitet og fysiske urenheder så som plast, sten og glas.
D8: KOMMUNER: Hvordan omstilles kommunen – og hvordan får vi alle med?
PLENUM 2: JORDEN DYRKNINGSMETODER FOR KULSTOF, KLIMA OG BIODIVERSITET
E1: JORDEN: Mere kulstof i din jord
- MARTIN BECK, selvstændig rådgiver, fortæller om det regenerative jordbrug, herunder samspillet mellem planter og mikrobiologi, regeneration af jordens humusindhold og behandling af organisk gødning.
- HANNE LAKKENBORG KRISTENSEN, lektor, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, fortæller om, hvordan dobbeltdyrkning, plantebaserede gødninger og vinterjorddække kan øge udnyttelsen af kvælstof, mens jordens frugtbarhed opbygges.
- DORRIT ANDERSEN, konsulent, Månsson A/S, om hvordan frilandsgartneriet arbejder med metoder som bioraffinering af hønsemøg og planterester i eget biogasanlæg og brug af kompostering som kilde til kulstoflagring.
E2: KVÆG: Samvær mellem ko og kalv
- MARGIT BAK JENSEN, seniorforsker, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet, giver overblik over fordele og ulemper ved tidlig og sen separation af ko og kalv, set fra henholdsvis koens og kalvens synsvinkel.
- ANNE OG GERT GLOB LASSEN, Ellinglund Økologi, fortæller om deres motivation for at starte med at have ko og kalv sammen, og hvilke erfaringer de har gjort sig.
- METTE VAARST, seniorforsker, Institut for Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet, går i dybden med resultater fra interviews af landmænd og overvejelser, de har gjort sig, samt foreløbige erfaringer.
- IBEN ALBER CHRISTIANSEN, økologikonsulent, Økologisk Landsforening, giver indsigt i kravene til et staldsystem, der understøtter et ko-kalv system.
E3: HUSDYR: Produktion af græsprotein i praksis
- MORTEN AMBYE-JENSEN, adjunkt, Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, deler viden om, hvordan man opnår en optimal produktion af græsprotein.
- LENE STØDKILDE-JØRGENSEN, adjunkt, Husdyrvidenskab og ANNE LOUISE FRYDENDAHL HELLWING, akademisk medarbejder, Husdyrvidenskab, Aarhus Universitet, fortæller om græsprotein som foder til grise og fjerkræ med fokus på foderkvalitet, foderværdi, og hvordan brugen af græsprotein påvirker kvaliteten af grisekød og æg.
- MARIE TRYDEMAN KNUDSEN, forsker, Agroøkologi, Aarhus Universitet, giver et indblik i bæredygtighedsgevinsterne ved at bruge græsprotein.
- LARS V. TOFT, bioøkonomichef i SEGES, giver en markedsvurdring og overblik over forretningsmodeller for produktion af græsprotein og ser på økonomien for såvel virksomhed som landmand.
- Karen Hamann
E4: KLIMA OG BÆREDYGTIGHED: Europæiske erfaringer med næringsstofforsyning, plastik og andre input til gården
- FRANK OUDSHOORN, specialkonsulent i SEGES Økologi Innovation, fortæller om alternativer til udfordrende input såsom antibiotika, ormemidler, plastik og sphagnum.
- JAKOB MAGID, lektor på Københavns Universitet, fortæller, sammen med Frank Oudshoorn, om udfordringer med recirkulering i DK og EU. Cases: Halmaske, Fiskeaffald og Fertigro.
- FRANK OUDSHOORN OG JAKOB MAGID: Udfordringer ved recirkulering
- MARIE REIMAR, Ph.d. studerende på Hohenheim Universitet i Tyskland, viser næringsstofbalancer på tyske økologiske bedrifter og fortæller om bæredygtig næringsstof-management.
E5: MARKED OG FORBRUG: Hjerte, holdning og handling
- CHRISTA THOMSEN, professor, Institut for Virksomhedsledelse, Aarhus Universitet, sætter fokus på troværdig kommuni-kation og branding ud fra et organisationsperspektiv med afsæt i det, forskningen kan sige om forbrugerne i mødet med bæredygtige produkter og initiativer.
- THOMAS ROLAND, CSR-chef i Coop, fortæller om forbrugernes opfattelse af og reaktion på modsætningsfyldte hensyn i den økologiske produktion, samt hvordan producenter og detailhandel opnår en troværdig markedsføring af merværdien af den økologiske fødevareproduktion.
- HELLE BOSSEN, chefkonsulent i Økologisk Landsforening, deler erfaringer med at flytte forbrugerne og deres viden i kampagnen “Ren Madglæde”.
E6: TEKNOLOGI: Digitaliseringens muligheder for økologien
- NICOLAI FOG HANSEN, manager for Landmand.dk, SEGES, fortæller om egne erfaringer på sit landbrug, samt sit professionelle view på digitalisering – set i en økologisk kontekst.
- KASPER MEJNERTSEN, ejer og driftsleder på Mejnerts Landbrug, beskriver, hvordan de har digitaliseret og aktivt bruger data til styring af bedriften.
- NIELS VESTERGAARD KNUDSEN, driftsleder på Grauballegaard, fortæller om brugen af bl.a. FarmTracking og Crop Manager til styring af planteavlen.
E7: MAD: Økologi og vores sundhed
- CHARLOTTE LAURIDSEN, professor på Aarhus Universitet, går i dybden med, hvorfor det er så komplekst at undersøge ef-fekterne af kost, og hvad forskningen kan sige om sundhedseffekterne af økologisk kost, herunder de sunde indholdsstoffer.
- HELLE RAUN ANDERSEN, lektor, SDU, giver indblik i, hvad forskningen kan sige om mulige helbredseffekter af forureningsstoffer i ikke-økologiske fødevarer, primært med fokus på pesticider.
- JACOB LUND ORQUIN, professor på Aarhus Universitet, bidrager med viden om forbrugernes adfærd, værdier og præfe-rencer og svarer på, hvad forbrugernes opfattelse er af økologiske fødevarer ud fra et sundhedsperspektiv.
- LISBETH MOGENSEN, lektor på Aarhus Universitet, deler viden om, hvordan man som forbruger kan reducere sit klima- aftryk og spise mere bæredygtigt ved at følge de officielle kostråd.
E8: DIALOG I KÆDEN: Direkte afsætning med REKO Ring – vejen til lokal, frisk mad med god økonomi
- LISA BJØRNLUND STRANDMARK, REKO Ring Køge, fortæller om REKO’s model for et fødevarefællesskab, der har vundet genklang i hele Norden. Lisa deler sine erfaringer fra REKO Ring Køge – kom og hør hvilke styrker og muligheder fællesskabs-modellen tilbyder.
- TANJA HÖPER, REKO Ring København, fortæller os, hvordan det er at være det nyeste skud på stammen i REKO-familien.
- TRINE KREBS, Frugtformidlingen, vil være facilitator og sørge for at stille skrapt på Foodservice-markedet og de nye afsætningsmuligheder.
- ANDERS NICOLAJSEN, markedskonsulent, Landbrug & Fødevarer, Afsætning, Ernæring & MarkedsudviklingDialog i kæden
F1: JORDEN: Reduceret jordbearbejdning
- JANNE AALBORG, chefkonsulent i Økologisk Landsforening, går i dybden med udfordringer og erfaringer med økologisk, pløjefri dyrkning med udgangspunkt i forsøgene fra projektet CarbonFarm.
- LARS EGELUND OLSEN, landmand og konsulent i SEGES Økologi Innovation, har gennem de seneste år arbejdet med reduceret jordbearbejdning og vil fortælle om erfaringer med direkte såning i efterafgrøder.
- JENS MØLLER SØRENSEN, økologisk planteavler, Vejen, har gennem de seneste år arbejdet med reduceret jordbear-bejdning. På mødet deler han ud af sine erfaringer med den udfordrende disciplin.
F2: KVÆG: Økologisk mælkeproduktion uden brug af antibiotika
- HENRIK LÆSSØE MARTIN, specialkonsulent og dyrlæge i SEGES HusdyrInnovation, fortæller om, hvor-dan forbruget af antibiotika overordnet ser ud i den økologiske mælkeproduktion i Danmark og kommer med input til, hvordan forbruget kan nedsættes.
- SØS ANCKER, specialkonsulent i SEGES HusdyrInnovation, fortæller om baggrunden for udvælgelsen af fem økologiske malkekvægbesætninger med lavt antibiotikaforbrug og om de indsamlede erfaringer fra de fem landmænd.
F3: HUSDYR: Aflivning af kvæg og grise på bedriften – muligheder og begrænsninger
- CECILIA CHRISTENSEN KARSTRUP, dyrlæge, ph.d. i Dyrenes Beskyttelse, fortæller, hvorfor de ser aflivning på gården som god dyrevelfærd.
- MIKKEL HESSELDAL, salgsudvikler i Spis min Gris, deler ud af sine erfaringer med dyrevelfærd, hygiejne og kødkvalitet.
- CHARLOTTE VILSTRUP, dyrlæge og kontorchef i Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen, orienterer om, hvilke muligheder reglerne giver for aflivning på bedriften.
F4: KLIMA OG BÆREDYGTIGHED: Økologiens indvirkning på global fødevareforsyning
- METTE LUND SØRENSEN, seniorrådgiver i bæredygtig produktion i Folkekirkens Nødhjælp, giver et indblik i nogle af udfordringerne og mulighederne i det globale fødevaresystem, hvis vi skal opfylde FN’s Verdensmål nr. 2: Stop sult samt de øvrige verdensmål. Hør blandt andet om presset fra det fremherskende narrativ om industrialisering af landbruget, og hvordan bønder arbejder med økologi i Nepal.
- LAILA VENØ BENDSEN, medlem af Ulandsudvalget, Økologisk Landsforening, giver indblik i, hvordan organisationens ti års indsats med at udvikle økologisk landbrug og andelsselskaber i Uganda har bidraget til at sikre økologiske småprodu-centers markedsadgang og højere indtægter.
- THADDEO KAHIGWA TIBASIMA, SATNET i det vestlige Uganda, fortæller om de økologiske metoders positive effekter og om resultater med at udvikle bæredygtige økologiske fødevaresystemer.
F5: MARKED OG FORBRUG: Danmark som økologibrand
- PERNILLE BUNDGÅRD, markedschef i Økologisk Landsforening, giver en status på den danske eksport af økologi og fortæller om erfaringer med at brande Danmark i udlandet.
- METTE GAMMICCHIA, afdelingsleder for Afsætning, Ernæring & Markedsudvikling, Landbrug & Fødevarer, viser eksem-pler på, hvordan L&F brander Danmark i forhold til økologi.
- EVA THYBO, Fundraiser og Relationship Manager i Visit Denmark, giver indblik i, hvordan organisationen arbejder med branding af Danmark som mad-destination, hvorunder økologi indgår som en del af fortællingen.
F6: MARKED OG FORBRUG: Tilpasning af markedsbalancen for økologisk produktion
- HENRIK HINDBORG, markedschef, detail i Økologisk Landsforening, fortæller om at sikre balance i det økologiske marked, om at sikre råvarer til fremtidig vækst og løfter desuden sløret for de redskaber, som benyttes til at fremskrive udbud og efterspørgsel.
- EJVIND PEDERSEN, chefkonsulent i Økologiafdelingen i Landbrug & Fødevarer, giver en oversigt over den forventede produktionsudvikling i den animalske sektor i 2019-2022 med særligt fokus på, hvad der er afgørende for udviklingen i økomælk.
- SVEN HERMANSEN, chefkonsulent i SEGES Økologi Innovation, stiller de frække spørgsmål, der skal gøre os klogere på markedsbalancen.
F7: PÅ GÅRDEN: Kom godt i gang med generationsskiftet
- PEDER BLIGAARD, landbrugschef, fremlægger erfaringer og specifikke anbefalinger ifm. generationsskifter og etablering. Dette sker på baggrund af tre års arbejde med en lang række cases fra projekt Grønt Generationsskifte. Der er fokus på de meget væsentlige områder, som juristen og økonomirådgiveren ofte ikke forholder sig til i processen, men som kan være afgørende for, at generationsskiftet bliver en succes for alle de involverede.
- ANDREAS A. KROGH, ung kommende økologisk landmand, fortæller om sin planlægning af et generationsskifte, og hvilke krav han stiller til generationsskifteforløbet.
- BIRGIT INGVORSEN, landskonsulent SEGES Økologi Innovation, fortæller, hvad der kræves for at kunne gennemføre den administrative del af et vellykket ejerskifte, hvor økologi kan indgå, sådan at alle parter kommer igennem ejerskiftet uden uforudsete eller økonomiske forviklinger, både når en bedrift skal ind i – og ud af – økologi.
G1: JORDEN: Kompostering – praktiske metoder og erfaringer
- SVEND DAVERKOSEN, driftsleder på Barritskov, har mange års erfaringer med CMC-kompostering og redegør for komposteringsmetoder.
- MARTIN BECK, agronom, selvstændig rådgiver i jordfrugtbarhed, fortæller om komposteringprocesser og betydningen af kompost til stimulering af jordens frugtbarhed.
G2: KVÆG: Praktiske eksempler på produktion af økologiske ungtyre
- LENE OG LARS JØRGENSEN, gårdejere, præsenterer deres strategi for bl.a. foder, management og afregning.
- ARNE MUNK, teamleder, SEGES Økologi Innovation, fremlægger beregninger af økonomisk optimering.
- LISBETH MOGENSEN, lektor, Aarhus Universitet, fremlægger beregninger af klimabelastningen ved forskellige strategier på bedriftsniveau.
- Camilla Kramer, projektleder, Center for Friland
G3: KLIMA OG BÆREDYGTIGHED: En vej til mere klimavenlig økologi
- MICHAEL MINTER, programleder for Fremtidens Fødevarer, Concito
- BENT HINDRUP, projektleder for Velfærdsdelikatesser / Dyrenes Beskyttelse
- THORKILD NISSEN, Økologirådgiver, Holistisk Økologi
G4: KLIMA OG BÆREDYGTIGHED: Klimaet – en trussel mod fremtidens morgenkaffe?
- THADDEO KAHIGWA TIBASIMA, ph.d.-studerende, SATNET, Uganda og Wiens Universitet, fortæller om, hvordan klimaforandringerne påvirker kaffebøndernes liv i Uganda. Thaddeo skriver ph.d. om kaffe og har i mange år arbejdet med økologiske kaffebønder.
- SØREN STILLER MARKUSSEN, barista, Stiller’s Coffee, importerer og forarbejder kaffe, når han ikke vinder store priser både nationalt og internationalt. Søren vil tale om, hvordan arbejdet med kvalitet, både i dyrkning og håndtering, kan blive fremtidens løsning, så skøn økologisk kaffe stadig kan drikkes af kaffetørstige danskere.
G5 MARKED OG FORBRUG: Fremtidens økologiske fødevareproduktion – hvor er vi på vej hen?
- ELIN RÖÖS, universitetslektor, Sveriges Landbrugsuniversitet, sætter fokus på, hvordan vi skaber en mere bæredygtig fødevareproduktion, og hvilken rolle dyr spiller i en fremtidig fødevareproduktion under hensyntagen til miljø, klima og biodiversitet.
- EVELIEN DE OLDE, postdoc, Wageningen Universitet, fortsætter diskussionen og giver indblik i dyrenes rolle i udviklin-gen af et mere cirkulært fødevaresystem – i tråd med det hollandske fødevareministeriums vision.
G6: TEKNOLOGI: Markrobotter for økologer
- FRANK OUDSHOORN, specialkonsulent, SEGES Økologi Innovation, gør status på teknologierne til markbruget.
- BENJAMIN BERNER CHRISTENSEN, landmand fra Stege, fortæller om sine oplevelser og erfaringer samt perspektivet for Farmdroid-robotten i sukkerroer og vinterraps.
- KRISTIAN WARMING, forhandler af Farmdroid, fortæller, hvad en Farmdroid kan i økologisk jordbrug, hvad den ikke kan, hvad den er værd, og hvad den koster.
G7: MAD: Skal småskalapakken bane vejen for vilde råmælksoste og et mangfoldigt liv på landet?
- CHARLOTTE VILSTRUP, kontorchef for Foder- og Fødevaresikkerhed i Fødevarestyrelsen, har bl.a. ansvar for konkretise-ringen af Småskalapakken i Fødevareforlig 4. Charlotte vil præsentere status for Småskalapakken, hvor den giver plads til nytænkning, og hvordan hun ser, at den kan få betydning for småskala-producenter de kommende år.
- GRETHE NØRTOFT SAABYE, næstformand i Landdistrikternes Fællesråd og formand i Udvalg for Erhverv og Turisme i Lejre Kommune. Grethe oplever i sit virke, hvordan fødevareproduktion i landdistrikterne giver liv og arbejdspladser, og hun vil komme ind på, hvordan det offentlige kan understøtte den lokale fødevareproduktion til gavn for landmænd, landsbyer og samfundet som helhed.
- JOHANNE SCHIMMING, selvstændig landmand og ejer af Hegnsholt i Lejre, fortæller om, hvad småskalapakken kan komme til at betyde for små og alsidige landbrug som Hegnsholt. Hvor er der fortsat brug for at gøre en indsats for, at småskalaproduktion reelt kan gøre sig gældende?
G8: Biologisk bekæmpelse på de store markflade
- WINNIE W. OLSEN, kampagnemanager i Bayer for Norden, giver os en status på mulighederne for biologisk bekæmpelse i bl.a. korn og raps.
- KARINA LOHMANN, Teknologisk Institut, vil fortælle os om afprøvning af biologiske nematoder i marker til bekæmpelse af agersnegle, udvikling af et smart-farming værktøj og præcisionsudbringning af nematoderne.
- METTE WALTER, Teknologisk Institut, fortæller, hvordan Teknologisk Institut arbejder med verificering og karakterisering af effekten af biostimulanter i landbruget.