Program, mødeblok F
F1:
Kompost – en vej til næringsstoffer og frugtbar jord
Torsdag den 26. november, 13.30-15.00
Jagten på alternativer til konventionel husdyrgødning er i gang. Økologerne må tænke alternativt og arbejde målrettet med at dyrke og skaffe sin egen gødning. Værdien af at kompostere ligesom viden om de forskellige komposteringsmetoder er ikke så udbredt i Danmark. Derfor præsenteres både praktiske erfaringer fra Danmark og viden hentet fra udlandet på mødet. Kompost har nemlig værdi både med en nærringsstoftilførsel til marken eller gartneriet og lige så vigtigt ved at bidrage med en jordforbedringseffekt, som hjælper dyrkningsjorden til at yde bedre og klare sig overfor ekstreme vejrsituationer.
Sjak Boot vil gerne fortælle om sine kompostmetoder - dels blandet ko- og hønsegødning, dels blandet plantemateriale og staldgødning.
Centrale spørgsmål
- Hvorfor tænke kompostering ind på bedriften?
- Hvad kan vi lære fra udlandet?
- Hvilke metoder kan jeg bruge til at kompostere – og hvad kommer jeg i komposten?
Oplæg
Hvordan anvendes komposten bedst med henblik på at opnå bedst mulig forbedring af jordens frugtbarhed
Planteavlskonsulent Martin Beck, Økologisk Landsforening
Vores erfaringer med kompostering af gødning og plantemateriale - opsætning, omsætning og anvendelse
Gartner Sjak Boot, Marjattas gartneri Vidarslund.
Ordstyrer
Grøntsagskonsulent Richard de Visser, GartneriRådgivningen A/S
F2:
Mere sundhed – mindre antibiotika
Torsdag den 26. november, 13.30-15.00
Brug af antibiotika i det økologiske husdyrhold kan være nødvendigt. Men på den økologiske kvægbedrift Rudholm har det de 5 år ikke været nødvendigt at bruge antibiotika til gårdens 250 køer. Succesen skal bl.a. findes i en stærk vilje hos landmanden til, at det skal kunne lade sig gøre, og en holdning om at medicin er til mennesker - ikke til dyr. Men hvad skal der til for at mindske brugen af antibiotika uden at gå på kompromis med dyrenes velfærd? Og er en vision for udfasning af antibiotika utopi eller en realistisk vej i det økologiske kvægbrug?
Centrale spørgsmål
- Hvad kan man som landmænd gøre for at øge sundhed og velfærd i stalden med det mål at mindske medicinforbruget?
- Hvilke erfaringer har man gjort sig i Danmark og i udlandet for øget sundhed og et lavere medicinforbrug?
- Hvor ønsker den enkelte landmand sig hen, og vil økologer kunne enes om en fælles idealistisk kurs og en vision for udfasning af antibiotika?
Oplæg
Mælkeproduktion uden brug af antibiotika
Landmand Esben Møller-Xu, Årre
Dyrlægens bud mere sundhed og mindre medicin
Dyrlæge Dorte Bay Lastein, Skovbjerg Dyrlægeteam og post doc på KU
Erfaringer med udfasning af antibiotika i ind- og udland
Seniorforsker Mette Vaarst, Institut for Husdyrvidenskab, AU
Ordstyrer
Specialkonsulent, Finn Strudsholm, SEGES Økologi
F3:
Grib muligheden for en ny produktionsgren og omsæt det til bundlinje
Torsdag den 26. november, 13.30-15.00
Som landmand er du formentlig både initiativrig og risikovillig – ellers var du aldrig blevet landmand – og derfor har du formentlig også lyst til og mod på at udnytte nogle af de muligheder, der ligger i en stigende efterspørgsel på økologiske fødevarer. Det er oplagt at undersøge mulighederne for at udvide den eksisterende produktion, men det kan også være, at du overvejer at etablere en ny produktionsgren på din bedrift. På temamødet sætter vi fokus på de overvejelser, som du bør gøre, inden du etablerer endnu en produktionsgren, og du bliver præsenteret for aktuelle nøgletal fra udvalgte produktionsgrene til inspiration. Endvidere fortæller to landmænd om deres praktiske overvejelser og erfaringer med etablering og drift af en ny produktionsgren.
Centrale spørgsmål
- Hvad kræver det af likviditet og ledelsesoverskud at få succes med en ny produktionsgren?
- Hvordan er driftsøkonomien i nogle af de efterspurgte driftsgrene?
- Hvordan kan du realisere det potentiale, der er på papiret?
Oplæg
Kom godt i gang med en ny produktionsgren
Strategisk økonomirådgiver Stine Hjarnø Jørgensen, Økologisk Landsforening
Erfaring med etablering af en slagtekyllingeproduktion og herunder samarbejde med andelshavere
Landmand Johanne Schimming, Hegnsholt Hønseri
Erfaring med etablering af en hindbærproduktion og herunder samarbejde med Coop
Landmand Søren Moeslund Larsen, Formand for Økologisk Landsforenings Planteavlsudvalg
Ordstyrer
Anders Rousing, Rousing Consult
F4:
Fra bonde til bord – guide til direkte afsætning og fødevarefællesskaber
Torsdag den 26. november, 13.30 – 15.00
Bonden rykker tætter på forbrugernes bord. Men vejen dertil kan være brolagt med mange regler og besværligheder, hvis man ønsker at afsætte sine produkter selv. Som råvareproducent kan det være svært at finde rundt i junglen af vejledninger og bekendtgørelser, der regulerer området.
Derfor er der lavet en ny praktisk guide, der kan hjælpe én på vej til at realisere drømmen om selv at stå for afsætning af gårdens produkter. En af mulighederne for direkte afsætning er at samarbejde med et fødevarefællesskab. Med afsæt i Odense Fødevarefællesskab giver mødet et indblik i, hvad fødevarefællesskaber er og deres samarbejde med avlere.
Centrale spørgsmål:
- Hvilke regler gælder, når man skal sælge engros, eller man selv vil forarbejde produkter af egen avl?
- Hvordan bruger man guiden til at komme i gang med at omsætte egne produkter?
- Hvilke perspektiver er der i at samarbejde med ét af de efterhånden mange fødevarefællesskaber, der findes?
Oplæg
Praktisk guide til lokal afsætning af fødevarer
Konsulent Tine Fallesen, Comida Fødevarerådgivning
Fødevarefælleskaber – visioner og praktik
Bestyrelsesmedlem Tine Gudrun Petersen, Odense Fødevarefællesskab
Ordstyrer
Chefkonsulent Dorthe Kloppenborg, Økologisk Landsforening
F5:
Flere salgbare æbler, længere holdbarhed
Torsdag den 26. november, 13.30 – 15.00
Temamødet giver en opdatering på erfaringerne med regntag over æble- og pæretræer for at beskytte frugten mod svampeskader. Det er effektivt, men også forbundet med mange udfordringer, som bliver præsenteret og diskuteret.
Biodynamikere har gode erfaringer med at begrænse skadedyrstrykket med specifikke homøopatiske midler. Det giver nye muligheder – og udfordringer.
Forskere og avlere er blevet en del klogere på, hvordan behandling af æbler med varmt vand kan forbedres. Temamødet præsenterer de nyeste resultater.
Centrale spørgsmål
- Er homøopatiske udtræk til skadedyrsregulering en mulighed i økologisk frugtavl? Også selv om vi ikke helt forstår hvorfor det virker?
- Er regntag over træerne realistisk for at høste flere salgbare frugter? Overflødiggør det sprøjtemidler?
- Varmt vand forlænger holdbarheden, men hvor varmt og hvor længe? Er der sortsforskelle?
Oplæg
Erfaringer med homøopatisk middel til regulering af æblebladhvepsen
Frugtavler Verner Andersen, Slangerup
Læs sammendrag
Økonomi i økologisk æble- og pæredyrkning med eksempler fra forskellige produktionsmetoder, usprøjtet, sprøjtet og regntag.
Specialkonsulent Hanne Lindhard Pedersen, GartneriRådgivningen A/S
Varmtvandsbehandling af æbler – apparat vers. 2 og ny viden om tid og temperatur
Seniorforsker Marianne G. Bertelsen, Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet
Ordstyrer
Økologisk frugtkonsulent Maren Korsgaard, Økologisk Rådgivning
F6:
Økologi-værksteder
Torsdag den 26. november, 13.30-15.00
Økologi-værksteder er forbeholdt studerende og arrangeret i samarbejde med LandboUngdom og Det Økologiske Råd. Deltagere vælger én af følgende værksteder: Fremtidens Landbrug på pc'ere, Øko-wizzer, DSL Værksted eller oplæg og debat om generationsskifteformer. Meningen er gennem spil at øge kendskabet til landbrugets vilkår og især økologisk landbrugsproduktion.
Økologi-værkstederne foregår i separate mødelokaler
F6a: Fremtidens landbrug
Fremtidens Landbrug er et kombineret rolle- og computerspil om landbrugets udvikling og den måde, hvorpå forskellige udviklingsmuligheder påvirker miljøet, økonomien og en række andre forhold. Spillet spilles i grupper med fire spillere i hver. Hver spiller har en bestemt rolle: Der er en landmand, en lokalpolitiker, en direktør fra agroindustrien og en miljøaktivist. De har hver især forskellige interesser og dermed også forskellige meninger om, hvordan udviklingen skal være, og hvordan landbruget skal se ud i fremtiden. Computerspillet, der er produceret af Det Økologiske Råd har vundet EU-Kommissionens pris for mest inovativ formidling af landbrugspolitiske emner i 2014. Maks. antal deltagere: 40. Kræver pc, som skal medbringes.
Introduktion
Landbrugsfaglig medarbejder Leif Bach Jørgensen, Det Økologiske Råd
Spiludvikler Sune Palsgaard hjælper med den tekniske spilafvikling
F6b: Øko-wizzer
Øko-wizzer er et udfordrende quizspil, der dykker ned i alle facetter af økologiens verden, og tester spilledeltagernes viden om økologi på en sjov og underholdende måde. Øko-Wizzer kan spilles i hold á 2-3 personer eller i grupper med individuelle spillere. Det består af 100 spørgsmålskort med i alt 400 spørgsmål og svar inden for fire forskellige temaer. Maks. antal deltagere:160
Introduktion
Chefkonsulent Hanne Børsch, Landbrug & Fødevarer
F6c: Bedriv en bedrift!
Kom og bliv udfordret – og få viden om samfundsnyttigt landbrug!
Du og dit hold skal på 1½ time sammensætte et fiktivt landbrug, hvor der er tænkt samfundsnytte ind i udvikling og drift. Det bliver sjovt og inspirerende teamwork! Maks antal deltagere: 25
Instruktion
Projektmedarbejder Mette Telefoni, Det Samfundsnyttige Landbrug
F6d: Generationsskifte på en alternativ måde
Det kan være svært at etablere sig som landmand. Sharemilker eller anpartsselskab kan være en alternativ måde til at etablere sig på. Det Samfundsnyttige Landbrug introducerer to cases, hvor unge får en start med færre omkostninger og gæld. Maks. antal deltagere: 200
Oplæg
Introduktion
Projektmedarbejder Bjarne Hansen, Det Samfundsnyttige Landbrug
Sharemilker
Landmand Per Bundgaard
Sharemilker Patrik Brosze Bertelsen, Bundgaard Sharemilker
Skyttes Gartneri Aps
Gartner Siebe Groter, Skyttes Gartneri
Ordstyrer
Ledelsesmedlem Mads E. Mortensen, LandboUngdom
F7:
Feeding of Organic Husbandry with locally grown Faba Beans
Thursday 26th of November 13.30-15.00
New varieties of Faba bean have enabled successful local Faba bean production in Denmark. At the same time varieties have been made available with low tannin content for pigs and with low content of vicine and convicine for poultry, substances which in large amounts can be harmful. Such varieties have been tested in feeding trials and demonstrations with organic husbandry, and preliminary conclusions from these results and from practical experiences will be presented.
Key questions
- Are there any negative or positive side effects when feeding with Faba bean?
- Is meat, egg, and milk production affected when feeding with Faba bean?
- Is it economically feasible to use Faba bean in the diet for organic husbandry?
Presentations
Faba Bean for Egglaying Hens
Senior Researcher Sanna Steenfeldt, Aarhus University, Denmark
Slaughter Pigs Feeding Demonstrations with untreated and fermented Faba Bean
National specialist Tove Serup, SEGES, Denmark
Heat treated Faba bean for Organic Dairy Cows.
Specialist Kirstine Flintholm Jørgensen, SEGES, Denmark
Chairman
Dipl.-Ing. agr. Ulrich Ebert, Ökoring, Niedersachsen, Germany
F8:
Disease Management in Organic Grain Legumes
Thursday 26th of November, 13.30-15.00
Crop rotation, soil management, mixed cropping systems and breeding for resistance can be important tools to avoid diseases in organic grain legumes. Newest knowledge on disease management will be presented.
Diagnostic tools and soil mapping of pathogens is another possibility to prevent infections with soil borne diseases by avoiding cultivation of specific crops in high risk fields.
Key questions
- Will an increase in the cultivated area with organic grain legumes potentially lead to more disease problems?
- Practical advice: How many years cultivation pause is required in different grain legumes to avoid soil borne diseases?
- Can use of populations prevent diseases?
Presentations
The challenge of managing diseases in organic grain legumes
Professor Dr. Maria Finckh, University of Kassel, Germany
Biological Soil Mapping of Pathogens to prevent diseases in organic grain legumes
Researcher Ann-Charlotte Wallenhammar, Swedish University of Agricultural Sciences SLU, Sweden
Chairman
Senior scientist Luciano Pecetti, Centro di Ricerca per le Produzioni Foraggere e Lattiero-Casearie (CRA-FLC), Italy
|