Økologi-Kongres 2015 - Årets økologi-begivenhed

 

 

Program, mødeblok D

 

D1:
Flere bier på økologiske landbrug

Torsdag den 26. november kl. 9.00-10.30

 

Bier og andre bestøvere kan have stor betydning for jordbrugets afgrøder og økonomi. Danmarks Jordbrugsforskning har angivet, at værdien af honningbiernes bestøvning i landbruget udgør omkring en milliard kroner om året. Dertil kommer værdien af den honning, der også kan produceres. Bestøvningsarbejdet fra både de vilde bier og fra honningbierne har også stor betydning for biodiversiteten. Uden biernes bestøvningsaktivitet ville flere danske planter og de dyr, der lever i tilknytning til planterne, være truet.  Omvendt er fødegrundlaget helt afgørende for bierne, og her har de økologiske bedrifter en væsentlig rolle at spille. Der er gevinst til både landmand og biavler.
”Vi klæder os ud som blomster, så skal bierne nok komme” Umberto Eco: “Foucalts pendul”

 

Centrale spørgsmål

  • Hvordan får vi flere bier på de økologiske bedrifter?
  • Hvordan får vi andre vilde bestøvere på de økologiske bedrifter?
  • Hvordan får vi mere dansk produceret økologisk honning?

Oplæg
Nye muligheder for økologisk honningproduktion – for biavler og landmand
Konsulent Darran Andrew Thomsen, SEGES Økologi

 

Giver bierne værdi til det økologiske landbrug
Post Doc og Projektkonsulent Lise Hansted, Københavns Universitet og Danmarks Biavlerforening

 

Hvordan forbedrer man som landmand betingelserne for bier på sin bedrift?
Erfaringer fra BeeFarm og de vilde bier
Projektleder Vibeke Langer, Københavns Universitet

 

Hvad efterspørger honningproducenten?
Konsulent Asger Søgaard Jørgensen, Danmarks Biavlerforening

 

Ordstyrer
Chefkonsulent Lars Holdensen, Landbrug & Fødevarer

 

 

Gå tilbage til programoversigten

 

 

 

D2:
Recirkulering af samfundets restprodukter

Torsdag den 26. november, 09.00-10.30

 

Økologisk landbrug har et mål om; at de økologiske bedrifter skal kunne klare sig uden konventionel husdyrgødning fra 2022. Udfasningen skal ske i takt med, at der tilvejebringes alternative løsninger gennem recirkulering af samfundets restprodukter.
Men de alternative løsninger er begrænsede af EU-regler, brancheregler i Danmark og udfordringerne med at etablere økologiske biogasanlæg. I den konventionelle del af landbruget har recirkulering af samfundets affaldsstoffer derimod har fået ny vind, og biogasanlæg og rensningsanlæg efterspørger organiske affaldsstoffer, da de bidrager med energi til processerne. Udfasningen af den konventionelle husdyrgødning uden udbyttetab vil forudsætte, at de eksisterende begrænsninger for brug af ikke-økologiske gødninger tilpasses. Det er en lang, men nødvendig proces.
 

Centrale spørgsmål

  • Hvad gør du som økologisk landmand for at få fat på recirkulerede affaldsprodukter, og hvad skal ændres?
  • De traditionelle forsigtighedsprincipper forhindrer udbredelse af recirkulerede biogødninger baseret på affaldsprodukter, men kan forsigtighedsprincipperne gradbøjes?
  • Sover økologisk landbrug, mens den konventionelle sektor bruser frem i anvendelsen af samfundets affaldsstoffer?

Oplæg

Økologiens udfordringer i forhold til at få fat i næringsstofferne
Specialkonsulent Margrethe Askegaard, SEGES Økologi

Læs sammendrag
 
Flowet af recirkulerede næringsstoffer i Danmark – mængder, veje og fremtid?
Formand Sune Aagot Sckerl, Brancheforeningen for Genanvendelse af Organiske Ressourcer til Jordbrugsformål

 

De økologiske landmænd efterlyser recirkulerede gødninger
Konsulent Bjarne Hansen, Økologisk Landsforening

 

Hvorfor og hvordan bruger jeg recirkulerede næringsstoffer – og hvad får jeg ud af det?
Landmand Søren Moeslund Larsen, formand for Planteavlsudvalget i Økologisk Landsforening

 

Ordstyrer
Teamleder Sven Hermansen, SEGES Økologi 

 

 

Gå tilbage til programoversigten

 

 

 

D3:
Foderoptimering i mælkeproduktionen

Torsdag den 26. november, 09.00-10.30

 

I den økologiske mælkeproduktion er det en evig udfordring at få selvforsyningen til at harmonere med optimering af foderrationen til de effektive og højtydende køer.

Dette oplæg kommer ud i de fire kohjørner af næringsstofforsyningen. Vi sætter fokus på koens udnyttelse af de hjemmeavlede fodermidler. Hvor kan vi optimere - uden at gå på kompromis med sundhed og ydelse? Få økologiske guldkorn med hjem, som du kan benytte til optimering af din mælkeproduktion.

 

Centrale spørgsmål

  • Hvilke områder er de vigtigste i forhold til at opnå en høj selvforsyning?
  • Hvordan sammensættes den optimale foderration, med de muligheder vi har i den økologiske produktion – både for goldko/kælvekvien og malkekoen?
  • Hvor kan vi – og hvor kan vi ikke gå på kompromis med næringsstofferne?

Oplæg

Se bedriftens muligheder for selvforsyning med både grovfoder og tilskudsfoder
Seniorforsker Troels Kristensen, Aarhus Universitet

 

Hvordan får vi proteinforsyningen til at gå op i en højere enhed hos økologiske malkekøer?
Seniorforsker Mogens Larsen, Aarhus Universitet

 

Kompromisser med næringsstoffer – hvor koster det på ydelsen?
Professor MSO Mette Olaf Nielsen, Københavns Universitet

 

Ordstyrer
Kvægbrugskonsulent Kirstine Lauridsen, Økologisk Landsforening

 

 

Gå tilbage til programoversigten

 


 

D4:
Økologi – fremtidens slagtilbud eller high-end produkt

Torsdag den 26. november kl. 9.00 til 10.30

 

Forbruget af økologiske fødevarer stiger markant i Danmark og på globalt plan. Supermarkedskæderne profilerer sig på livet løs med økologi – særligt i den billige ende. Hvordan kan danske økologer bedst muligt drage nytte den aktuelle situation og fremtidssikre, at der også kan tjenes fornuftige penge i fremtiden. Mødet ser på tendenser på dagligvaremarkedet i Danmark og i udlandet, og på hvad ”first-movere’s adfærd kan sige om fremtiden i den økologiske fødevareproduktion. For hvor skal den økologiske fødevareinnovation lægge sine kræfter, så landmanden udnytter tidens potentialer og kommer til at stå stærkest muligt i forhold til forbrugere og supermarkedskæder på fremtidens fødevaremarked.   

Centrale spørgsmål:

  • Hvordan kan producenter styrke og udvikle deres position i forhold til detailhandlen?  
  • Hvordan kan vi aktivt bruge viden om ’firstmovere’ og fødevaretrends til at udvikle den danske økologi?
  • På hvilke parametre er det vigtig, at vi særligt udvikler økologien for at have en god forretning i fremtiden?
  •  

Oplæg
Den nye økologi – fremtidens økologiske forbrug 
Markedskonsulent Helle Bossen, Økologisk Landsforening

 

Øko-trends i USA
Markedschef Henrik Hindborg, Økologisk Landsforening

 

Forbrugerens og detailhandlens DNA
Senior Research Executive, Camilla Vinther, GFK

 

Danmark dobbelt så økologisk – muligheder og barrierer.
Kommerciel CSR chef Coop Signe D. Frese, Ansvarlighedschef for Irma

 

Ordstyrer
Afdelingsleder Mette Gammichia, Landbrug & Fødevarer  

 

 

Gå tilbage til programoversigten

 

 

 

D5:
Økologi – hvad og hvorfor?

Torsdag den 26. november, 09.00-10.30

 

Dette møde er særligt tilrettelagt for unge landmænd og landbrugsskoleelever. Det vil give en introduktion til økologisk jordbrugsproduktion og fortælle om fup eller fakta om økologi.

Danmark var i høj grad med i førerfeltet, da man i 1960-70´erne - efter energikrise og de synlige miljøproblemer - oplevede en opblomstring af det økologiske landbrug, der var baseret på en helhedstankegang koblet med naturvidenskabelige resultater og inspireret af økologisk jordbrug i andre dele af verden.

Der er markante forskelle mellem økologisk og konventionelt landbrug. Økologisk landbrug er først og fremmest en driftsform, som er underlagt et sæt frivillige begrænsninger. For planteavl drejer det sig om, at der ikke må bruges kunstgødning eller pesticider. For husdyrbrug drejer det sig om, at foderet skal være økologisk dyrket, og om, at dyrevelfærden skal gå forud for hensynet til indtjening. I begge tilfælde afviser man brugen af genetisk modificerede organismer. På mødet kan du få svar på dine spørgsmål om økologi.

Sidst i mødet præsenterer fem økologiske landmænd deres produktion og årsag til valg af denne. Præsentationen danner baggrund for debatten i E1, som er opdelt efter produktionsgren.

 

Centrale spørgsmål

  • Hvordan sikrer man god dyrevelfærd i økologisk produktion?
  • Hvordan sørger man for ukrudtsbekæmpelsen på økomarker?
  • Kan økologi brødføde verdens befolkning?

Oplæg
Økologi – hvad er økologisk produktion? Hvorfor lægger landmænd om?
Planterådgiver Birgitte Popp Andersen, LandboSyd

 

Hvilke myter er der om økologi?
Pressemedarbejder Joachim Kjeldsen, Økologisk Landsforening

 

Økologisk kvæg-plante bedrift
Mælkeproducent Esben Møller-Xu

 

Økologisk svin-plante bedrift
Svineproducent Hans Erik Jørgensen

 

Økologisk plantebedrift
Planteproducent Claus Vestergaard Jensen

 

Økologisk fjerkræ-plante bedrift
Fjerkræproducent Patrick Blenner

 

Økologisk niche kødproducent
Kødproducent Philip Dam Hansen
 

Ordstyrer
Næstformand Mads E. Mortensen, LandboUngdom

 

Mødet er arrangeret i samarbejde med LandboUngdom og forbeholdt unge landmænd og elever/studerende.

 

 

 

Gå tilbage til programoversigten

 

 

 

D6:
Supply of Organic Grain Legumes in Europe

Thursday 26th of November 9.00-10.30

 

Imported soybean from non-European countries has been questioned from an environmental and climate point of view and the interest in protein supply based on locally and regionally produced grain legumes has increased. Different initiatives emerge around Europa with the objective to supply Europe with sustainable grain legume production. This session will take a view on the European situation seen from a German perspective and also present an example from Sweden, where there is a high share of protein supply from local Faba bean production.

 

Key questions

  • Can an individual country like Sweden or Germany rely solely on local production in a future perspective?
  • What are the possibilities and limitations in organic grain legume production?
  • How are policy issues affecting the production of grain legumes?

Presentations

Sustainable and regional supply with organic grain legumes in Europe
Dr. Klaus-Peter Wilbois, FiBL, Germany

 

Local Faba bean production in Sweden
Henrik Nätterlund, HS Konsult, Hushållningssällskapet, Sverige

 

Chairman
Lars Egelund Olsen, SEGES, Denmark

 

 

NYHEDER



Tilmeld nyhedsbrev


Vil du have informationer om Økologi-Kongres 2017, så tilmeld dig nyhedsbrevet.

 


Følg os på Facebook
Følg Økologi-Kongres på Facebook

 

 


 

Økologi

Gå til forsiden