Økologi-Kongres 2015 - Årets økologi-begivenhed

 

 

Program, mødeblok B

 


 

B1:
Bioraffinering - et kvantespring for økologien

Den 25. november kl. 14.00-15.30
I fremtiden kan høns og grise måske undvære soja og fiskemel og i stedet æde lokalt produceret proteinfoder lavet af kløvergræs. Nye raffineringsmetoder gør det muligt at udvinde protein af grønafgrøder, som endda har en langt bedre aminosyresammensætning end de nuværende proteinkilder. Resultatet kan blive nye salgsafgrøder, bedre kvælstofforsyning, højere hektarudbytter og tilmed restprodukter, der kan anvendes til bioenergi. Med andre ord en kombination af fordele, som til sammen gavner både bæredygtighed, udbytteniveau og indtjening. Teknikken er epokegørende og åbner for store ændringer i sædskiftet på planteavlsbedrifter, hvor græsmarksbælgplanter bliver meget mere relevante, end i dag. Forskere fra projekterne OrganoFinery og MultiPlant præsenterer den nye viden.  

 

Centrale spørgsmål

  • Hvor mange plusser kan bioraffinering skaffe økologien i fodring, i plantedyrkning, i energiproduktion og er det inden for økonomisk rækkevidde?
  • Kan bioraffinering levere det foder, som løser udfordringerne i økologisk svine- og fjerkræproduktion?
  • Er teknologien i bioraffinering acceptabel i forhold til økologisk produktion, og hvilke konsekvenser får den for den økologiske sektor som helhed, hvis den bliver taget i brug?

Oplæg
Bioraffinering som svar på udfordringer i økologisk produktion
Landskonsulent Erik Fog, SEGES, (Projektet OrganoFinery)

Kvaliteten af bioraffineret protein i forhold til de økologiske høns behov
Konsulent Niels Finn Johansen, SEGES (Projektet OrganoFinery)

Tekniske løsninger til udvinding af protein fra kløvergræs
Ingeniør, ph.d. Morten Ambye-Jensen, Aarhus Universitet, (Projektet MultiPlant)

 

Ordstyrer
Centerleder Simme Eriksen, Udviklingscenteret for Husdyr på Friland

 

 


B2:
Frugtbar jord – på din bedrift

Onsdag den 25. november, kl. 14.00-15.30

 

Jordfrugtbarhed er en central værdi for den økologiske driftsgren. Det er essentielt med en sund, levende og frugtbar jord. Ikke alene forbedrer det dyrkningssikkerheden, øger jordens evne til at holde på vand og nærringsstoffer, men det hæver også udbytteniveauet. Men hvad er en frugtbar jord? Hvilke parametre kan sættes på, hvad en frugtbar og sund jord er? Hvilke enkelte tiltag i sig selv øger frugtbarheden i jorden?

I denne session kommer der tre indlægsholdere, der sætter ord på ovenstående. Efter de tre indlæg bliver der mulighed for i mindre grupper at tale med indlægsholderne, så deres viden sammen med dine spørgsmål kan omsættes til noget, som du kan bruge på din bedrift.

 

Centrale spørgsmål

  • Hvilke jordparametre kan fortælle mig om jordkvaliteten på min ejendom?
  • Hvornår regnes jorden som sund?
  • Kan faste kørespor reducere jordbearbejdningen?

Oplæg
Indikatorer for jordkvalitet og plantevækst
Professor Bent T. Christensen, Institut for Agroøkologi, Aarhus Universitet
Læs sammendrag

 

Sund jord – dyrkningsmæssigt set
Økologirådgiver Henning Sørensen, Jysk Økologi, Billund

 

Erfaringer med faste kørespor
Landmand Peter Bay Knudsen, Skiftekær Økologi

 

Ordstyrer
Projektchef Marie-Louise Simonsen, Økologisk Landsforening

 

Gå tilbage til programoversigten

 

 


B3:
Sådan sænker du produktionsprisen med 30 øre per liter mælk

Onsdag den 25. november, 14.00-15.30


Mælkeprisen er svær at gøre noget ved som mælkeproducent, men vi kan gøre noget ved produktionsomkostningerne. På mødet vil vi drøfte, hvordan landmanden kan gøre sin økologiske mælkeproduktion mere økonomisk bæredygtig. Vi tager udgangspunkt i et stort projekt, hvor vi arbejder med fraktilanalyser på 32 økologiske mælkebedrifter for at afsløre, hvor der skal sættes ind. Det gælder både i marken og stalden. Formålet med projektet er at udvikle og implementere indsatser, som kan sænke fremstillingsprisen på økologisk mælk med 20-30 øre per kilo EKM i gennemsnit på de økologiske bedrifter. Når det gælder markdriften er der jagt på for eksempel udbytter, maskinomkostninger, omkostninger til dyrkning af eget foder, jordleje og grovfoderkvalitet. I stalden kigger vi på blandt andet mælkeydelse, energiudnyttelse, økonomisk optimale foderniveauer og antal kvier.

 

Centrale spørgsmål

  • Hvordan bruger jeg driftsgrenanalyser baseret på Ø90 og øvrige data på besætningen til at finde områder, hvor jeg oplagt kan sænke produktionsomkostningerne?
  • Hvad er det realistiske potentiale for forbedringer i mark og stald?
  • Hvilke indsatser kræves der typisk af landmanden og rådgivningen for at skabe væsentlige forbedringer?

 
Oplæg
Introduktion og kort om projektet
Konsulent Arne Munk, SEGES Økologi

 

Dine data omsættes til overblik og værdi
Specialkonsulent William Schaar Andersen, SEGES Økonomi & Virksomhedsledelse

 

Hvad har vi fundet hos vores landmænd og hvad sker der hos dem?
Planterådgiver Ida Stærk Nicolajsen, driftsøkonomirådgiver Katrine Siersted og kvægrådgiver Vibeke Duchwaider, Heden & Fjorden           

 

Indsatser der skaber væsentlige forbedringer
Specialkonsulent Sven Hermansen og konsulent Arne Munk, SEGES Økologi

 

Ordstyrer
Landmand Frode Lehmann, bestyrelsesformand for Naturmælk

 

Gå tilbage til programoversigten

 

 


B4:
Partnerskaber som vej til bæredygtighed og bedre afsætning (1)

Onsdag den 25.november, 14.00 – 15.30


Er nye former for samarbejde mellem landmænd, forarbejdningsvirksomheder og detailhandlen vejen til mere bæredygtighed og bedre afsætning? Det belyser denne workshop, som tager afsæt i et fælles europæisk forskningsprojekt, HealthyGrowth, som har undersøgt, hvordan den økologiske sektor kan forbedre både produktkvalitet og afsætning gennem partnerskaber i værdikæden fra landmand til forbruger.  I to sessioner fortæller forskere og praktikere om fordelene ved at erstatte de traditionelle kontrakter med partnerskaber, om hvordan de nye partnerskaber kan fungere, om de fordele og udfordringer, der er forbundet med dem, og om hvordan de kan fremme en markedsbåret, bæredygtig vækst i den økologiske sektor.

 

Centrale spørgsmål

  • Hvad betyder partnerskab mellem landmanden og de øvrige led i værdikæden for afsætningen?
  • Hvordan kan et partnerskab se ud i praksis?
  • Hvordan kan partnerskaber bidrage til større bæredygtighed i primærproduktionen?

Oplæg
Partnerskaber som middel til markedsbåret og bæredygtig vækst i det økologiske landbrug
Lektor Egon Noe, AU Foulum, forskningsprojektet Healthy Growth

 

Erfaringer fra Gram Slot med partnerskab med Rema1000 – har det fremmet kvalitet og afsætning?  
Landmand Svend Brodersen, Gram Slot

 

Partnerskaber som vej til bedre driftsøkonomi. Erfaringer fra ni EU-lande, som er med i HealthyGrowth  
Lektor Rebecka Milestad, Sveriges Lantbruks Universitet, SLU

Ordstyrer
Chefkonsulent Gustaf Bock, SEGES

 

Gå tilbage til programoversigten

 

 

 

B5:
Nye resultater med mekanisk ukrudtsregulering

Onsdag 25. november, 14.00 – 15.30

 

Ukrudt koster store udbyttetab i økologisk planteavl trods forbedringer og rådgivning. Forskere samarbejder med maskinbranchen om at udvikle og forbedre mekaniske løsninger. Forbedret såteknik kan give forhøjet præcision ved radrensning, som styres ved hjælp af kamerateknik og GPS. Der bruges forskellige rækkeafstande i fokusafgrøder og forskellige udformninger af harvetænder og efterbehandling. Mekaniske løsninger undersøges både med hensyn til etårigt og flerårigt ukrudt. Målet er at øge udbyttet og dyrkningssikkerheden i markafgrøder med 5-10 pct., samt sikre fortsat produktion af f.eks. havefrø og roer. Der præsenteres resultater fra projekterne OPTIMEK, ROWCROP og NEWCUT.

 

Centrale spørgsmål

  • Hvordan håndterer man GPS og vision til styring af radrensere?
  • Hvordan kombineres radrensning med såning af efterafgrøder og grøngødning?
  • Hvordan reguleres rodukrudt?

Oplæg
Resultater fra forskningsprojekter Optimek, Rowcrop og Newcut
Konsulent Lars Egelund Olsen, Seges, Økologi

Læs sammendrag


Maskinelle udfordringer og muligheder
Direktør Ole Green, AGRO Intelligence ApS


Sådan laver vi eksperimenter og udvikling på forsøgsanlægget Foulumgård med rækkedyrkning og sædskifte
Ledende jordbrugstekniker Erling Nielsen, Aarhus Universitet

Læs sammendrag

Ordstyrer
Specialkonsulent Frank Oudshoorn, Seges, Økologi

 

 

Gå tilbage til programoversigten

 

 

 

B6:
Breeding of cereals and grain legumes for Organic Farming

Wednesday 25th of November 14.00-15.30


Breeding for organic farming can range from evolutionary and participatory plant breeding of diverse plant material to breeding of varieties in conventional breeding programs. Here you will be presented with different examples of breeding activities all targeted for organic farming: Cycling populations of wheat in different countries, participatory breeding of pea in Italy and breeding activities for organic farming in the Danish breeding companies.

Key questions

  • What are the specific needs for varieties in organic production systems?
  • Is it possible to have high yielding varieties which at the same time are adapted to the growth conditions of organic farming?
  • Is participatory plant breeding an option for e.g. Danish farmers?

Presentations
Observations in Cycling populations of wheat
MSc Organic Agriculture Odette Weedon, University of Kassel, Germany

 

Evolutionary and participatory breeding approaches in Pea Breeding for Organic Systems
Paolo Annicchiarico, Centro di Ricerca per le Produzioni Foraggere e Lattiero-Casearie (CRA-FLC), Italy

 

Breeding of cereals for organic farming in Danish Breeding Companies.
Barley breeder Lene Krusell, Sejet Plant Breeding, Denmark

 

Chairman
Organic plant breeder Anders Borgen, Agrologica, Denmark

 

 

Gå tilbage til programoversigten


NYHEDER



Tilmeld nyhedsbrev


Vil du have informationer om Økologi-Kongres 2017, så tilmeld dig nyhedsbrevet.

 


Følg os på Facebook
Følg Økologi-Kongres på Facebook

 

 


 

Økologi

Gå til forsiden